Τη διεξαγωγή τεστ για τον κορωνοϊό σε εκπαιδευτικούς και μαθητές στο Γυμνάσιο της Νέας Αλικαρνασσού και άλλα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του ιού στα σχολεία ζητά ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καθώς η επιδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται και στη χώρα μας και τα κρούσματα αυξάνονται  καθημερινά, προβάλλει όλο και πιο επιτακτικά η ανάγκη προστασίας όλων μας από τον Covid-19.  Η Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας συστήνει ως σημαντικότερα μέτρα προστασίας του  πληθυσμού τη μάσκα και την κοινωνική αποστασιοποίηση. Ωστόσο, αν και η κυβέρνηση τονίζει τη  σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας (καταστήματα,  μέσα μεταφοράς, χώρους εστίασης), εξαιρεί στην πράξη από το μέτρο αυτό τα σχολεία. Έτσι, ενώ  επιτρέπει π.χ. ένα άτομο ανά 15 τ.μ. στα εμπορικά καταστήματα, στις σχολικές τάξεις επιβάλλει τον  αριθμό των 27 μαθητών ανά αίθουσα (με δυνατότητα προσαύξησης κατά 10%), δηλαδή μέχρι και 30  άτομα ανά αίθουσα.  

Επειδή είναι σαφές ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι πιθανότατη η αύξηση των κρουσμάτων & η  μετατροπή των τάξεων σε υγειονομικές βόμβες και ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε ένα νέο καθολικό  lockdown, ως εκπαιδευτικοί με συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην κοινωνία διεκδικούμε  σχολεία ανοικτά με τις παρακάτω προϋποθέσεις:  

  • Μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα, με ένα μαθητή ανά θρανίο και 1,5 μέτρο απόσταση ανάμεσα στα  θρανία μέσω της άμεσης εύρεσης και χρήσης δημόσιων και ιδιωτικών χώρων Ο μικρός αριθμός  μαθητών αποτελεί αφενός απαραίτητο υγειονομικό μέτρο για τη μέγιστη προστασία παιδιών και  εκπαιδευτικών και αφετέρου πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για την  αποτελεσματικότερη διεξαγωγή του μαθήματος.  
  • Άμεση χορήγηση των απαραίτητων αδειών στους εκπαιδευτικούς με υποκείμενα νοσήματα που  ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.  
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για τη λειτουργία τμημάτων με τον  μειωμένο αριθμό μαθητών μέσω της άμεσης πρόσληψης καθηγητών.  
  • Δωρεάν παροχή μέσων προστασίας, υγιεινής και καθαριότητας για όλους τους εκπαιδευτικούς και  τους μαθητές. Διασφάλιση της καθαριότητας όλων των σχολικών μονάδων με προσλήψεις μόνιμου  προσωπικού καθαριότητας που θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων.  
  • Διενέργεια δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να  υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελεγχθεί η διάδοση του ιού.  Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ  κ.λπ.)  
  • Δωρεάν παροχή όλων των τεχνολογικών μέσων (βιντεοπροβολείς, laptops, tablets) σε σχολεία, σε  μαθητές και εκπαιδευτικούς για την αξιοποίησή τους στη διαδικασία της δια ζώσης εκπαίδευσης,  ώστε να εξασφαλιστεί η ελάχιστη ανταλλαγή και από κοινού χρήση σχολικού υλικού (τετράδια  ασκήσεων, φυλλάδια, κλπ).  
  • Καμία εφαρμογή της ζωντανής αναμετάδοσης μαθήματος σε πραγματικό χρόνο μέσα από την τάξη  (κάμερες στις τάξεις). Αρνούμαστε τη μετατροπή των σχολικών τάξεων σε ¨reality show¨  αντιλαμβανόμενοι τους σημαντικούς κινδύνους, που μία τέτοια διαδικασία ενέχει για τα προσωπικά  δεδομένα των μαθητών και των εκπαιδευτικών αλλά και για την ποιότητα του μαθήματος στην τάξη.