Ηράκλειο: Ζητούν εξωφρενικά ποσά για τα πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών – Σε απόγνωση η εστίαση

Πρέπει να διαβάσετε

Αγώνα για το ζήτημα που έχει προκύψει με την είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής δίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης που μετρούν ακόμα τις πληγές τους μετά τα πολύμηνα lockdown και τις πρόσφατες ανατιμήσεις, αλλά και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Μιλώντας στο Creta24, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη ανέφερε πως μετά από πολλές μαρτυρίες επιχειρηματιών εστίασης, διαπιστώθηκε ότι δύο εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων, επισκέπτονταν τις επιχειρήσεις και ζητούσαν υπέρογκα, αναδρομικά ποσά. «Κάποιες εταιρίες εξαιρούν τις ημέρες του κορωνοϊού, κάποιοι άλλοι όχι, τα ποσά είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν».

Αναρωτήθηκε δε, πως γίνεται εφόσον υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αμοιβολόγιο, να πρέπει να διαπραγματευτούν πολλές φορές τα ποσά, που ζητούν. «Ακούμε μεγάλα ποσά, να κατεβαίνουν χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια στάνταρ τιμολόγηση και πρέπει να διερευνηθεί. Σε ότι αφορά τους καταστημάταρχες που ισχυρίζονται ότι πληρώνουν κάποιες εταιρίες, η λίστα που έχει κάθε εταιρία δεν είναι ξεκάθαρη. Θα πρέπει και αυτό να διερευνηθεί για να ξέρουν τι ρεπερτόριο παίζει κάθε επιχείρηση και όχι να ισχυρίζονται ότι περνώντας από τις επιχειρήσεις μας ηχογραφούν και μόνο έτσι αποδεικνύεται το ρεπερτόριο».

Η κα. Αντωνακάκη σημείωσε ότι σε αυτό το πρόβλημα έρχονται να προστεθούν και οι επιστρεπτέες προκαταβολές. «Δεν είναι μόνο αυτό αλλά και άλλα που έχουν συσσωρευτεί και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όπως οι υπέρογκοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι το ΦΠΑ και όχι μόνο».

Κλείνοντας, η κα. Αντωνακάκη τόνισε πως όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, υπάρχουν αντιδράσεις και από τους βουλευτές του νησιού. «Ελπίζουμε να βρεθεί λύση, γιατί αυτό που είχαν πει ότι θα συγχωνευόταν όλες οι εταιρίες μαζί και θα εισπράττεται ο λογαριασμός για όλους, δεν έγινε τελικά».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα