Σε ένα πραγματικό «σαφάρι»,  προκειμένου να εντοπίσουν ακίνητο με προσιτό ενοίκιο, επιδίδονται εδώ και μήνες χιλιάδες πολίτες στο Ηράκλειο.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η πρόεδρων Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη, ανέφερε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια για ενοίκιο στην πόλη του Ηρακλείου. «Γενικά δεν υπάρχουν σπίτια αλλά και στην πόλη ειδικότερα. Παλιότερα αντιμετωπίσαμε το ίδιο θέμα στη φοιτητική στέγη, είχαμε πρόβλημα όταν ήταν περίοδος φοιτητών που δεν έβρισκαν σπίτια να στεγαστούν. Τώρα έχει επεκταθεί και σε διαμερίσματα και κατοικίες για οικογένειες. Δεν υπάρχουν διαμερίσματα και το πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο».

Όπως τόνισε η κα. Μαυράκη ένα κομμάτι της αγοράς έχει απορροφηθεί από το AIRBNB, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Τα χρόνια της κρίσης δεν υπήρξε ανοικοδόμηση, δηλαδή καινούριες οικοδομές. «Οι στεγαστικές ανάγκες δεν σταματούν ποτέ, συνεχώς αυξάνονται, διαμερίσματα όμως δεν υπάρχουν. Το AIRBNB απορρόφησε ένα μεγάλο κόμματι, όμως και την περίοδο της κρίσης δεν μπορούσαν να δοθούν δάνεια, με αποτέλεσμα όλοι να στρέφονται στο ενοίκιο και τα προβλήματα αυτά έφεραν τους ανθρώπους που ψάχνουν για να ενοικιάσουν σπίτι σε αδιέξοδο. Είναι κοινωνικό πρόβλημα, ειδικά για τους πολίτες που επλήγησαν από τον σεισμό και εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε».

Η κα. Μαυράκη επεσήμανε πως πλέον οι πολίτες είναι απελπισμένοι και ψάχνουν συνεχώς να βρουν μια στέγη ενώ χαρακτήρισε το πρόβλημα «κοινωνικό». «Η δυσκολία στην ανεύρεση στέγασης, πραγματικά είναι κοινωνικό πρόβλημα. Έρχονται στα γραφεία άνθρωποι απελπισμένοι, να κλαίνε, να ψάχνουν να βρουν μια στέγη διότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τους βγάζει έξω, λήγοντας το συμβόλαιο για οποιοδήποτε λόγο».

Επεσήμανε δε, πως στην αρχή της πανδημίας όταν η τουριστική κίνηση είχε μειωθεί επέστρεψαν κάποια διαμερίσματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αστική. Αυτή η «επιστροφή» συμπαρέσυρε τις τιμές των ενοικίων των διαμερισμάτων. «Τα διαμερίσματα που ήρθαν στην αγορά για ενοικίαση, ήταν επιπλωμένα και ανακαινισμένα. Είχαν συνηθίσει και οι ιδιοκτήτες τους, να παίρνουν περισσότερα χρήματα θεωρώντας ότι πρέπει να εισπράξουν κάτι παραπάνω. Συμπαρέσυραν τα ενοίκια και αυτό ήταν μια αιτία που σήμερα τα βλέπουμε αυξημένα».

Όπως αποκάλυψε η κα. Μαυράκη, το Ηράκλειο είναι μέσα στις 3 πιο ακριβές πόλεις της Ελλάδος. «Σήμερα στην πόλη μας για να ενοικιάσει κάποιος ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. θα πρέπει να δώσει ένα μισθό. Για ένα τέτοιο διαμέρισμα θα πρέπει να διαθέσει κάποιος από 650 έως και 800 ευρώ, και δεν μιλάμε για καινούριο διότι τότε φτάνουμε στα 1.000 ευρώ. Έχουμε μισθώματα Γαλλίας, με μισθούς Βουλγαρίας».

Όπως εξήγησε, είθισται οι μισθωτές να δίνουν στην αρχή μια εγγύηση. Αυτό τελευταία έχει αλλάξει, καθώς οι ιδιοκτήτες μπορεί να ζητούν δύο ίσως και τρία μισθώματα ως εγγύηση, πολλές φορές και ολόκληρου του χρόνου! Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να διασφαλιστούν, υπό το φόβο μήπως ο ενοικιαστής εγκαταλείψει το σπίτι ή αφήσει πίσω του αρκετούς απλήρωτους λογαριασμούς.

Κλείνοντας, η κα. Μαυράκη αναφέρθηκε στα «ευτράπελα» που έχει αντιμετωπίσει ως πρόεδρος Μεσιτών λέγοντας πως πολλοί ιδιοκτήτες, δεν επιθυμούν να ενοικιάσουν ένα διαμέρισμα σε ανθρώπους που είναι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, γονείς αλλά και… ιδιωτικοί υπάλληλοι. «Ζητούν μέχρι και εκκαθαριστικό εφορίας για να δουν τα εισοδήματα τους. Θέλουν συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους και κατά προτίμηση τα σώματα ασφαλείας. Με ξεπερνούν αυτά τα πράγματα. Θεωρούν ότι είναι πιο ευσυνείδητοι και δεν θα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Θα πρέπει να έχουν τα εισοδήματα τους, την προηγούμενη κατοικία αλλά το λόγο που εγκατέλειψε το προηγούμενο διαμέρισμα».