Αναλυτικά τα αιτήματα της Γενικής Συνέλευσης των μαθητών του Εσπερινού ΓΕΛ Ηρακλείου:

Έπειτα από ΓΣ των μαθητών του Εσπερινού ΓΕΛ Ηρακλείου που έγινε τη Δευτέρα 12 Απριλίου, αποφασίστηκε  κατά πλειοψηφία (περίπου 80%) η κατάληψη του κτιρίου.

Οπότε αυτόματα, βάσει νόμου, ενεργοποιείται η τηλεκπαίδευση.

Οι λόγοι που ώθησαν τους μαθητές στην απόφαση αυτή είναι:

1) Είμαστε κατά 90% ενήλικες μαθητές με πολλά προβλήματα υγείας, αρκετοί από εμάς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον επικίνδυνη η συμμετοχή μας στα δια ζώσης μαθήματα.

– Συστεγαζόμαστε με το Ειδικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, το οποίο ήδη έκλεισε για 14 ημέρες λόγω εμφάνισης κρουσμάτων.

– Θεωρούμε ότι τα μέτρα (self-test) δεν επαρκούν για την απόλυτη κάλυψή μας λόγω του ότι έγκειται σε υπευθυνότητα ατομικής ευθύνης κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανένα.

– Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ημερομηνία έναρξης της δια ζώσης εκπαίδευσης στα Λύκεια, πάρα πολλά Εσπερινά ΓΕΛ σε όλη των Ελλάδα δήλωσαν την εναντίωση τους για όλους τους παραπάνω λόγους. Η κυβέρνηση όμως κώφευσε, χωρίς να δώσει καμιά απάντηση στο αίτημα για εξαίρεση των Εσπερινών Λυκείων από τα δια ζώσης μαθήματα, όταν διασπορά της πανδημίας είναι στα ύψη.

2) Διαμαρτυρόμαστε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ΕΒΕ, εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, που μας εξισώνει με τους υποψηφίους των ημερήσιων Γενικών Λυκείων.

– Ζητάμε να παραμείνει το επιπλέον 1% για τους υποψηφίους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων για την εισαγωγή μας στα Πανεπιστήμια.

3) Ζητούμε να διευρυνθεί το ηλικιακό όριο των 24 ετών έτσι ώστε να δικαιούμαστε και εμείς το Voucher των 200 ευρώ.

Δεν αποδεχόμαστε να είμαστε αόρατοι για το Υπουργείο Παιδείας και να αντιμετωπιζόμαστε ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Η απόφαση μας για την κατάληψη θα επανεξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.