Ηράκλειο: Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης στον Άγιο Τίτο μετά τις ρηγματώσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Ιδιαίτερα ανήσυχοι ήταν οι πολίτες αλλά και οι γονείς των μαθητών του 6ου και 44ου Δημοτικού Σχολείου το οποίο γειτνιάζει με τον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, μετά τις ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν στο εξωτερικό του.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Εφημέριος του Αγίου Τίτου Πατέρας Εμμανουήλ Ασκιανάκης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν στον ναό τα τελευταία 40 χρόνια, ανέφερε πως οι ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν δεν είναι καινούριο φαινόμενο ενώ παράλληλα διευκρίνισε πως δεν ευθύνονται γι’ αυτό οι σεισμοί.

«Το θέμα έχει προκύψει εδώ και 2 χρόνια περίπου. Εμείς τι έχουμε κάνει; Εν μέσω πανδημίας ειδοποιήσαμε με έγγραφο την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ανταποκρίθηκαν οι άνθρωποι, ήρθαν, είδαν τις ρηγματώσεις και αμέσως έκαναν μια μελέτη, την οποία εμείς προωθήσαμε στην Περιφέρεια, και πρέπει να το πω, αμέσως έδειξαν ενδιαφέρον με όλους τους συνεργάτες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως και έκαναν μια σύμβαση, την οποία ενέκριναν και έβγαλαν το ποσό των 87 χιλ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών και η προγραμματική σύμβαση στάλθηκε στο υπουργείο και έχει πάρει καλό δρόμο» τόνισε ο Πατέρας Εμμανουήλ Ασκιανάκης.

Πρόσθεσε δε, πως μόλις έγινε ο μεγάλος σεισμός στο Ηράκλειο άμεσα έσπευσε στο σημείο ο μηχανικός του ναού, ο οποίος εδώ και 40 χρόνια γνώριζε το έργο και διαβεβαίωσε τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπου έκαναν αυτοψία, ότι δεν υπάρχει θέμα στατικότητας του ναού. «Εμείς το ’85-’88, με τον Πατέρα Ηλία, κάναμε μια ευρύτατη αναστήλωση του ναού και είναι ασφαλέστατο το κτίριο. Άλλαξαν και αντικατέστησαν κάθε τι φθαρμένο, μετά από 30 χρόνια. Βέβαια οι Τούρκοι, όταν έφτιαξαν το ναό, εξωτερικά ένωσαν τις πέτρες με συνδέσμους που είναι σιδερένιοι, όταν περάσει η παραμικρή υγρασία, οξυδώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούν το πρόβλημα που βλέπουμε εξωτερικά. Αυτό θα αντιμετωπίσουμε τώρα και πιστεύουμε ότι σύντομα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες, να στηθούν οι σκαλωσιές να φτιαχτούν αυτά και να γνωρίζουν οι Ηρακλειώτες ότι ο ναός του Αγίου Τίτου, είναι ασφαλέστατος».

Από την πλευρά του, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, σημείωσε ότι πριν από μερικούς μήνες διατυπώθηκαν τα προβλήματα για τις ρηγματώσεις που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πλευρά του ναού και γρήγορα δημιουργήθηκε η μελέτη που έφτασε στην Περιφέρεια, για να συζητηθεί το θέμα της χρηματοδότησης. «Το σημαντικότερο τότε, ήταν η χρηματοδότηση. Έγινε γρήγορα σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, η προγραμματική σύμβαση, γιατί έπρεπε να εγκρίνει το υπουργείο και η Περιφέρεια, και την εβδομάδα που μπήκε, ήρθε από το υπουργείο υπογεγραμμένη η σύμβαση. Γιατί η τριμερής σύμβαση προκαθορίζει τι θα κάνει ο καθένας. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί το έργο και θα το πραγματοποιήσει η Διεύθυνση Αναστύλωσης του υπουργείου Πολιτισμού. Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο, αυτή η υπόθεση να τρέξει γρήγορα και να μπουν οι σκαλωσιές για να ξεκινήσει το έργο ταχύτατα. Εμείς είμαστε έτοιμοι, να καταβάλουμε το χρηματικό ποσό και το τμήμα Αναστήλωσης, θα τρέξει γρήγορα».

Κλείνοντας, ο κ. Φασουλάκης αναφέρθηκε και στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, καθώς ήδη από τον προηγούμενο χρόνο, υπάρχει προγραμματική σύμβαση που η Περιφέρεια χρηματοδότησε με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, για να καταγραφούν τα προβλήματα του ναού και παράλληλα να ωριμάσει η μελέτη παρέμβασης για το πως θα αντιμετωπιστούν τα θέματα που έχουν προκύψει. «Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα. Είμαστε στην ευτυχή θέση να πούμε ότι ολοκληρώνεται η μελέτη του Πολυτεχνείου, απομένουν 3 μήνες ακόμη για να παραδώσει το Πολυτεχνείο η μελέτη».

Κλείνοντας,  ο κ. Φασουλάκης ανέφερε πως το έργο παρακολουθείται από μια υψηλού επιπέδου επιστημονική ομάδα, που έχουν κάνει και την περίδεση.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα