Ηράκλειο: Ξεκίνησε για να διακοπεί η δίκη για την υπόθεση τοκογλυφίας – 11 οι κατηγορούμενοι

Πρέπει να διαβάσετε

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 20 Νοεμβρίου η δίκη για το κύκλωμα τοκογλυφίας στο Ηράκλειο. Οι κατηγορούμενοι συνολικά είναι 11 εκ των οποίων οι τέσσερις είχαν προφυλακιστεί τον Ιούνιο του 2022.

Δύο εκ των κατηγορουμένων δεν είχαν δικηγόρους και έτσι το δικαστήριο διόρισε συνηγόρους υπεράσπισης και διέκοψε προκειμένου οι δύο διορισμένοι δικηγόροι να έχουν χρόνο για να μελετήσουν τη δικογραφία.

Η υπόθεση είχε έρθει στο «φως» πριν από περίπου έναν χρόνο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το κύκλωμα ενεργούσε ως εξής:

Ο 44χρονος Ηρακλειώτης που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν συνεργαζόταν με δύο Αλβανούς, με τους οποίους έκαναν από κοινού αθλητικές δραστηριότητες και γνωρίζονταν.

Στη συνέχεια και σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, οι δυο αλλοδαποί ενεργούσαν μόνοι τους, έκαναν τις δικές τους παράνομες δραστηριότητες και συνδέονταν με τους άλλους  Έλληνες ηλικίας 45, 24 ετών (πρόκειται για ρομ) και έναν 27χρονο επίσης Έλληνα. Αυτή η διαδικασία στην εγκληματολογία αναφέρεται ως χαλαρό εγκληματικό δίκτυο (liquid criminal network).

Δηλαδή δεν ακολουθούνταν η παλιά μορφή δομημένη σε ρόλους (αρχηγός, ταμείας κοκ) κι αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε για να μην φανεί η μεταξύ τους σχέση. Έτσι είχαν συνέχεια τα θύματα… πελάτες και πάντα χρεωμένους γιατί πλήρωναν τους τόκους και το κεφάλαιο ήταν πάντα απλήρωτο.

Εκποιούνταν περιουσίες ή έβαζαν εικονικά πωλητήρια στα οχήματά τους για να ξεχρεώσουν. Οι δανεισμοί γίνονταν με τους εξής τρόπου: είτε με γραμμάτια που τα θύματα υπέγραφαν, για να φαίνεται νομιμοποίηση των χρεών. Τα θύματα έτσι φαίνονταν ως νόμιμοι οφειλέτες. Για την είσπραξη των τοκογλυφικών ωφελημάτων γινόταν είτε με χρήματα σε μετρητά, με σπάσιμο επιταγών, με ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή με εξαναγκασμό σε φαινομενική πώληση , με την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους.

Ακόμη σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι ίδιοι οι δανειστές χρωστούσαν σε επιχειρήσεις, μαγαζιά από άλλες συναλλαγές που είχαν οι κατηγορούμενοι και έβαζαν τα θύματα να πληρώνουν αυτά που εκείνοι χρωστούσαν. Επίσης έκαναν εικονικές προσλήψεις σε επιχείρηση των θυμάτων. Δηλαδή τους πλήρωναν και φαίνονταν ως υπάλληλοί τους. Ακόμη εξοφλούσαν τα θύματα οφειλές των κατηγορουμένων που δεν είχαν πληρώσει σε δημόσιες υπηρεσίες πχ στο ΙΚΑ.

Αστυνομικοί έμειναν με ανοικτό το στόμα όταν από κοντά διαπίστωσαν ότι οι συλληφθέντες είχαν πολύ ανεπτυγμένοι σωματοδομή, χρήσιμο «εργαλείο» για τη δράση τους, ενώ παρείχαν και υπηρεσίες ασφαλείας σε άτομα.

Το ξέπλυμα έγινε αφού ζητήθηκαν και έγιναν εισαγγελικές παραγγελίες και έγινε από το ΣΔΟΕ Αττικής φορολογικός έλεγχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στις περιουσίες τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν την τελευταία τριετία. Όπως διαπίστωσε το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ,  υπήρξε εισροή – εκροή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Επίσης φέρονται να νομιμοποιούσαν παράνομα έσοδα μέσω κουπονιών ΟΠΑΠ (οι πληροφορίες λένε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ). Ακόμη, κάποιοι από τους δράστες φέρονται να χρηματοδοτούσαν νομιμοφανείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες ήταν η ανέργεση πολυτελών κατοικιών , αγορά οχημάτων ενοικίασης, ενώ φέρονται να ίδρυσαν εταιρία εισαγωγής οχημάτων που δεν είχε έδρα. Ακόμη ενασχολούνταν με το real estate.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα