Αλαλούμ επικρατεί στα φαρμακεία του Ηρακλείου με αρκετούς πολίτες να σπεύδουν να ακυρώσουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της AstraZeneca, χωρίς να γνωρίζουν βέβαια τι ισχύει για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τη Μαρία Μπινιχάκη για τη νέα απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται μόνο στους πολίτες άνω των 60 ετών, δήλωσε πως «με το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας υπάρχει πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο ειδικά τώρα ο κόσμος έχει μπερδευτεί και δεν ξέρει τι να επιλέξει».

Ο κ. Τσικανδυλάκης χαρακτήρισε λάθος τον τρόπο με τον οποίο έχουν επικοινωνηθεί όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο και σημείωσε πως «είναι λογικό ο κόσμος να φοβάται και να μην θέλει να το κάνει».

Μάλιστα ανέφερε πως ήδη υπάρχουν πολλές ακυρώσεις ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca. «Αν από το δικό μου φαρμακείο μόνο σήμερα έχουν ήδη ακυρωθεί δύο ραντεβού, φαντάζομαι πως το αντίστοιχο θα συμβαίνει και στα υπόλοιπα», δήλωσε.

Ο κ. Τσικανδυλάκης τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια επίσημη ανακοίνωση για όλα τα θέματα που προκύπτουν από την νέα απόφαση, όπως για παράδειγμα τι γίνεται με αυτούς που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του AstraZeneca, είτε παρουσίασαν παρενέργειες είτε όχι.

«Να βγει η πολιτεία, η αρμόδια επιτροπή και να ξεκαθαρίσει στους πολίτες, το κάνουμε ή δεν το κάνουμε. Η σύγχυση είναι τεράστια. Ο κόσμος δεν έχει τη γνώση για να ξέρει τι πρέπει να κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για την πορεία των εμβολιασμών μετά από αυτήν την εξέλιξη σημειώνοντας πως «αυτό που φοβάμαι είναι ότι ο κόσμος δεν θα πάει να κάνει τη δεύτερη δόση».

Ωστόσο ο κ. Τσικανδυλάκης τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, μέσα και από αυτά που μπορούν να γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί, δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες μετά από εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του AstraZeneca, ενώ σημείωσε ότι δισταγμός από τους πολίτες παρατηρείται μόνο για το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Τέλος τόνισε πως οι νέοι ηλικίας 18-24, ήδη έχουν αρχίσει να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, με την κίνηση στην πλατφόρμα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να αναμένεται να αυξηθεί μετά τη λήξη των Πανελληνίων εξετάσεων.