Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
26.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: «Τσουχτερή» παραμένει η τιμή της βενζίνης – Βγαίνουν «τεφτέρια» στα πρατήρια καυσίμων ( ; )

Πρέπει να διαβάσετε

Σε ανοδική τάση βρίσκονται, από τις αρχές του χρόνου και πάλι, οι τιμές των καυσίμων στο Ηράκλειο.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Πρώτη Θέση, ο ιδιοκτήτης Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων Σταύρος Κουμουλάς, ανέφερε πως η τιμή της αμόλυβδης κινείται στο 1,90 ευρώ, το πετρέλαιο κίνησης στο 1,78-1,80 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,30 ευρώ, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να είναι μειωμένο και την πτώση της ζήτησης να κυμαίνεται στο 60 – 70%.

Κατακόρυφη πτώση 20 – 30% καταγράφεται και στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως τόνισε ο κ. Κουμουλάς, με τον ίδιο να προσθέτει πως «έχουμε γυρίσει στην εποχή, που μαζεύονταν 2 – 3 άτομα μαζί, για να πάνε στην εργασία τους και να μοιραστούν τα έξοδα».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουμουλάς η μέση τιμή της βενζίνης που θα προμηθευτεί ένας καταναλωτής κυμαίνεται στα 15 – 20 ευρώ, για τις ανάγκες τουλάχιστον… τριών ημερών! «Πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχουν και τα έξοδα ενός νοικοκυριού, οπότε πρέπει να υπολογιστούν όλα».

Πρόσθεσε δε, πως εκτός Ηρακλείου ενδέχεται να υπάρχουν πρατήρια καυσίμων, με ακόμη πιο αυξημένες τιμές στην αμόλυβδη αλλά και στο πετρέλαιο κίνησης.

Βγήκαν τα «τεφτέρια» στα πρατήρια καυσίμων

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κουμουλάς σημείωσε πως εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συγκυριών, πολλοί άνθρωποι ζητούν βενζίνη «βερεσέ» γράφοντας τα χρέη στα γνωστά «τεφτέρια». «Εμείς προσπαθούμε πολύ γι’αυτό. Δεν μπορείς να αφήσεις έναν άνθρωπο έτσι. Αν μια κυρία μεγάλης ηλικίας σου ζητήσει να της πας λίγο πετρέλαιο μέχρι να πληρωθεί τη σύνταξη της, δεν μπορείς να της πεις όχι, ούτε να αρνηθείς. Πολλοί πελάτες κοιτάζουν, πότε πληρώνονται, βάζουν 10 – 20 ευρώ και λένε ότι μόλις πληρωθούν θα τα φέρουν. Δεν μπορείς να γυρίσεις την πλάτη».

To πετρέλαιο θέρμανσης και η… Κίνα

Παράλληλα, ο κ. Κουμουλάς εξέφρασε την πεποίθηση πως το πετρέλαιο θέρμανσης θα μπορούσε να είναι φθηνότερο αν δεν σταματούσε η επιδότηση των 0,25 λεπτών από την κυβέρνηση. «Ζητήσαμε επανειλημμένως να πάρει παράταση διότι δεν υπήρχε κρύος καιρός, οπότε περίσσεψαν χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να πάρει παράταση και τον Ιανουάριο. Όμως δεν εισακουστήκαμε». 

Ο κ. Κουμουλάς εξέφρασε πως οι συνεχόμενες ανοδικές τιμές, ευθύνονται στο παρατεταμένο lockdown της Κίνας, που πριν από λίγες ημέρες έληξε. «Έτσι, αυξήθηκε η ζήτηση και ως εκ τούτου εκτινάχθηκε το βαρέλι στα 85-87 δολάρια. Η αγορά της Κίνας είναι ένας από τους λόγους που επηρεάζεται η τιμή, σε όλα τα προϊόντα».

Σημείωσε δε, πως δεν διαφαίνεται να υπάρχει αποκλιμάκωση στις τιμές τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες, με την ευχή ότι δεν «θα συμβεί κάτι που θα αποσταθεροποιήσει ξανά την οικονομία και θα έχουμε νέες αυξήσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Κουμουλάς ανέφερε πως σχεδόν σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων του Ηρακλείου ενώ με το δικό του τρόπο θέλησε να βάλει τέλος στις φωνές που κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια. «Είμαστε από τους μόνους κλάδους που κατεβάζουμε τις τιμές αρκετά γρήγορα και τις ανεβάζουμε ακόμη πιο αργά. Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, υπάρχουν επιτήδειοι το ξέρουμε, όμως θεωρώ ότι οι επαγγελματίες είναι ευσυνείδητοι».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα