Ηράκλειο: Τραυματισμοί ατόμων με προβλήματα όρασης από… ταμπέλες

Πρέπει να διαβάσετε

Τον Οκτώβριο έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή τους μετακίνηση.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, το μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας του δήμου Ηρακλείου Ανθή Δούπη, ανέφερε πως καθιερώθηκε η εν λόγω ημέρα. Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Αμερική, πολλοί στρατιώτες έχασαν την όραση τους στο πεδίο μάχης. Εκεί, υπήρχε ένας οφθαλμίατρος, ο οποίος για να βοηθήσει στην αυτονομία τους, πήρε καλάμια που ήταν αρκετά ελαφριά και εκπαίδευσε τους βετεράνους για να μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα. Έτσι, φτάσαμε σήμερα στο «Λευκό Μπαστούνι» που βοηθά στην ανεξαρτησία των ατόμων, για να μπορούν να κινούνται αυτόνομα και ελεύθερα στην πόλη.

Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει πόλη, που να είναι «ελκυστική» για άτομα με προβλήματα όρασης, η ίδια απάντησε αρνητικά. «Δεν υπάρχει καμία πόλη στην Ελλάδα και πόσο μάλλον το Ηράκλειο. Εγώ έμενα στα Γιάννενα, όταν μετακόμισα εδώ πριν 5 χρόνια, θεωρούσα το Ηράκλειο πιο προσβάσιμο λόγω του τουρισμού. Γιατί δεν έρχονται μόνο άτομα που δεν έχουν κάποια αναπηρία. Έρχονται και άτομα με αναπηρία και θεωρούσαμε ότι θα είναι πιο προσβάσιμο. Έρχονται 2 εκ. άτομα στην Κρήτη και δεν υπάρχει όδευση τυφλών. Απογοητεύτηκα, το πρώτο εξάμηνο γιατί δεν υπήρχε τίποτα και κανένας σεβασμός στην όδευση τυφλών. Νόμιζαν πως ήταν αυλάκια, για να φεύγουν τα νερά. Το λευκό μπαστούνι χρησιμοποιήθηκε στην πόλη από εμένα. Υπάρχουν τυφλοί αλλά δεν υπάρχουν πολλά λευκά μπαστούνια καθώς κάποιοι έχουν συνοδούς».

Η κα. Δούπη επεσήμανε πως μπορεί να κινείται αυτόνομα ωστόσο όταν περνούσε πάνω από οδεύσεις, έβρισκε μπροστά της… εμπόδια. «Έβλεπα τραπέζια, ψυγεία. Έτσι έγινε η Επιτροπή Προσβασιμότητας που δεν αφορά μόνο τυφλά άτομα και άτομα με αναπηρία. Είναι για τη μαμά με το καρότσι ή και κάποιον ηλικιωμένο που κρατά ένα μπαστούνι».

Σύμφωνα με την κα. Δούπη, η Επιτροπή Προσβασιμότητας δεν λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Ότι είχαμε καταφέρει τότε, τώρα έχουν πάει 10 φορές πιο πίσω. Έχουν καταργηθεί πάρκινγκ ΑΜΕΑ, γιατί έχουν γίνει πεζοδρομήσεις, έχουν χαλάσει οδεύσεις που δεν φτιάχτηκαν, έχουν καταργηθεί ράμπες γιατί έγιναν πεζοδρομήσεις και φυσικά φανάρια ηχητικά δεν ήρθαν ακόμη».

Πρόσθεσε δε, πως η «χαρτογράφηση» στο Ηράκλειο, που αφορά ολικά τυφλούς ή με μειωμένη όραση, δεν υπάρχει. «Ούτε ο Σύλλογος το ξέρει ούτε κανένας. Υπολογίζουμε ότι είναι γύρω στο νομό Ηράκλειο. Βέβαια, έχω έρθει σε επαφή με αρκετούς τυφλούς προσπαθώντας να κάνουμε μια ομάδα, να βγαίνουμε έξω και μέσα σε αυτούς με αρκετά παιδιά, βοηθώντας τα παιδιά όμως σε θέματα αυτονομίας και κοινωνικοποίησης. Είχα κάνει την ομάδα σκακιού και έρχονταν τα παιδιά. Ήρθαν τα σκάφη ιστιοπλοΐας ΑμΕΑ, υπάρχουν αθλήματα που γίνονται από ΑμΕΑ και γνωρίστηκαν τα παιδιά  μεταξύ τους, κάνουμε βόλτες στο κέντρο της πόλης με μπαστούνια ώστε να μας βλέπουν οι άνθρωποι. Γιατί μέχρι στιγμής υπάρχουν οδεύσεις στο κέντρο και δεν υπάρχει κανείς να κυκλοφορήσει με μπαστούνι στις οδεύσεις».

Κλείνοντας, κα. Δούπη ανέφερε πως «επικρατεί ένα χάος στην πόλη του Ηρακλείου», σχετικά με τις οδεύσεις, οι οποίες επηρεάζουν την κινητικότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης. «Γυρνάει η όδευση, σε βγάζει σε σταθμευμένα οχήματα,  ειδικά στην Κνωσό όλες οι οδεύσεις βγάζουν σε στάσεις λεωφορείου και δέντρα. Σκεφτόμουν να πάρω ένα κράνος του baseball και να κυκλοφορώ έτσι. Τις προάλλες χτύπησαν το κεφάλι μου σε μια κολώνα. Ακολουθούσα την όδευση αλλά δεν είχαν προβλέψει ότι θα υπήρχαν εμπόδια και είχαν βάλει μια στάση λεωφορείου».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα