Ηράκλειο: Τον έκαναν «τσακωτό» ενώ ράβδιζε ξένο λιόφυτο – Είχε και… συνεργείο!

Στα πράσα πιάστηκε γνώριμος των διωκτικών αρχών, να ραβδίζει ξένο λιόφυτο!

Μάλιστα, είχε προσλάβει συνεργείο για να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη συλλογή του ελαιοκάρπου.

Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, σε χωριό του νομού Ηρακλείου.

Αστυνομικοί του Α.Τ. Αστερουσίων, μετά από πληροφορία που είχαν, εντόπισαν και συνέλαβαν το συγκεκριμένο άτομο, την στιγμή που ράβδιζε. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι είχε καταφέρει να συγκεντρώσει και δεκάδες τσουβάλια ελαιοκάρπου. 

Mάλιστα όπως αποδείχτηκε από την προανάκριση, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο άνδρας προέβαινε σε μια τέτοια πράξη, αφού είχε «χτυπήσει» σε ακόμα πέντε ξένα λιόφυτα, με τα ελαιόδεντρα που ράβδισε να ξεπερνούν τα 400.

Εκτιμάται μάλιστα ότι η αξία του ελαιόλαδου που θα έβγαζε, από τα εκατοντάδες ελαιόδεντρα, ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.

Επέλεγε που θα… ραβδίσει

Ο 35χρονος επέλεγε πάντα που θα χτυπήσει, γνωρίζοντας τους ιδιοκτήτες των περιουσιών. Πάντα προτιμούσε λιόφυτα στην περιοχή του, αφού είχε μάθει προηγουμένως ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν βρίσκονταν στην περιοχή. Έβρισκε αλλοδαπούς, τους έλεγε να πάνε να ραβδίσουν και τους άφηνε να κάνουν τη δουλειά, ενώ εκείνος εξαφανιζόταν.

Αστυνομικοί του τμήματος Αστερουσίων είχαν την πληροφορία ότι δρα με αυτό τον τρόπο και ενήργησαν την κατάλληλη στιγμή. Κι αυτό έγινε όταν κάτοικος περιοχής του δήμου Αστερουσίων είδε να ραβδίζουν ένα λιόφυτο στα Πραιτώρια. Επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια, η οποία δεν ήξερε τίποτα και αμέσως ενημερώθηκε η αστυνομία.

Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο χθες το πρωί βρήκαν τους δύο αλλοδαπούς εργάτες. Οι άνδρες του Α.Τ Αστερουσίων περίμεναν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί τον 35χρονο, ο οποιος και εμφανίστηκε λίγες ώρες μετά στο ξένο λιόφυτο για να πάρει τα τσουβάλια.

Όπως προέκυψε, από τις 6 συνολικά περιπτώσεις είχε ραβδίσει 400 ελαιόδεντρα και είχε βάλει τον καρπό σε 544 τσουβάλια. Πήγαινε στη συνέχεια σε διαφορετικά ελαιοτριβεία, άλεθε και έπαιρνε τα χρήματα. Υπολογίζεται ότι κατάφερε να κερδίσει περισσότερες από 27.500 ευρω.

Η περιοχή που ανέπτυξε την παράνομη δραστηριότητα του ήταν ο δήμος Αστερουσίων.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Συνελήφθησαν, χθες (02.03.2023), σε περιοχή του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αστερουσίων ημεδαπός και δύο αλλοδαποί κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής και της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, στην ανωτέρω υπηρεσία περιήλθαν πληροφορίες ότι άγνωστα άτομα προβαίνουν στη συλλογή ελαιόκαρπου από αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας ημεδαπής εν αγνοία της και αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο όπου εντόπισαν δύο αλλοδαπούς κατά το χρόνο που είχαν συλλέξει 4 τσουβάλια με ελαιόκαρπο και τον ημεδαπό κατά το χρόνο παραλαβής και φόρτωσης τους σε ΙΧΦ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του.

Σε έρευνα που έγινε σε ελαιουργείο της περιοχής και σε οικία του ημεδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 42 σακιά με ελαιόκαρπο, ελαιοραβδιστικό μηχάνημα και αγροτικά εργαλεία και εξοπλισμός.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική προανάκριση της ανωτέρω υπηρεσίας , ο ημεδαπός εντόπιζε ελαιώνες των οποίων οι ιδιοκτήτες ήταν κάτοικοι άλλων περιοχών και δεν είχαν δυνατότητα επιτήρησης τους και ανέθετε στους αλλοδαπούς που είχε προσλάβει ως εργάτες, τη συλλογή του ελαιοκάρπου.

Με αυτό τον τρόπο, κατά το χρονικό διάστημα από 01.12.2022 έως και 02.03.2023 είχαν προβεί στην παράνομη συλλογή ελαιόκαρπου από 421 ελαιόδεντρα σε 6 τουλάχιστον ελαιώνες αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος περίπου 27.500 ευρώ.

Σακιά με ελαιόκαρπο αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια τους ενώ κατασχέθηκε και ΙΧΦ αυτοκίνητο ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Αστερουσίων.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα