Ηράκλειο: Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών

Πρέπει να διαβάσετε

Aνακοίνωση εξέδωσε ο Τομέας Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα:

«Από το 2011 και μετά, κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, οι Ελληνικές Τράπεζες διασώθηκαν από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των κυβερνήσεων, γεγονός που συνετέλεσε στην συνεχή ανακεφαλαιοποίηση τους.

Την ίδια περίοδο οι Ελληνικές Τράπεζες και χάρη στα «πακέτα βοήθειας» χορήγησαν σημαντικά κεφάλαια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με σχετικά χαμηλό επιτόκιο.
Από τον Ιούλιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε ξανά σε επιπλέον αύξηση κατά 0,5% με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται πλέον στα 3% και με το επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων να εκτιμάται και να ανέρχεται πλέον στη ζώνη του 5,75%, ποσοστά που αποτελούν υψηλά ποσοστά τελευταίας δωδεκαετίας. Και ενώ η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τους οικονομικούς κύκλους, φαίνεται να είναι παγιωμένη, η εικόνα στα επιτόκια καταθέσεων είναι εντελώς διαφορετική. Οι εκτιμήσεις δεν προβλέπουν άμεση ανοδική πορεία και σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να ακολουθήσουν την πορεία Euribor (επιτόκιο που καθορίζεται από την ΕΚΤ). Το παράδοξο της κατάστασης εντείνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες αποκλείουν το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία στην παρούσα χρονική στιγμή διαμορφώνονται στα 0,10% σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι πιέσεις, όμως, της αγοράς και των ιδιωτών επενδυτών, αφήνουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων τους επόμενους μήνες.

Η κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω συνιστά μια ασφυκτική πραγματικότητα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς η σημαντική αύξηση του κόστους χρηματοδότησης αλλά και το ήδη αυξημένο κόστος διαβίωσης και λειτουργίας (τιμές καυσίμων, ενέργειας και βασικών αγαθών) δημιουργούν ένα τιμωρητικό πλαίσιο για τους καταθέτες, καθώς οι τράπεζες αρνούνται να μεταθέσουν την όποια αύξηση των κερδών τους στα καταθετικά τους προϊόντα.

Μεγάλοι ζημιωμένοι είναι οι δανειολήπτες τα δάνεια των οποίων έχουν μεταβιβαστεί σε εταιρείες διαχείρισης, καθώς ο βασικός κανόνας στην πολιτική των funds είναι η διεκδίκηση όλου του ποσού που οφείλει ένας δανειολήπτης, ανεξαρτήτως του πόσο που έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο δάνειο. Επιπλέον πρόβλημα παρουσιάζεται και με τη διαχείριση των δανείων, καθώς οι δανειολήπτες αφενός δεν έχουν σαφή εικόνα της οφειλής και αφετέρου δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και να διαπραγματευτούν το δάνειό τους με τις εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες τις περισσότερες φορές έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό και οι εδώ συνεργάτες τους, δεν μπορούν να διαχειριστούν τον όγκο των δανείων.

Ως Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ως Τομέας Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους δράση και να σταματήσει την παθητική πολιτική, η οποία οδηγεί στην κατάρρευση των εισοδημάτων των δανειοληπτών. Η κοινωνία, η αγορά, οι φορείς της ιδιωτικής οικονομίας απαιτούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις που θα οδηγούν τις τράπεζες σε επιχορηγήσεις επιτοκίων όχι μόνο σε δανειολήπτες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και στο μεγαλύτερο κύκλο των δανειοληπτών, προκειμένου πρωτίστως να περισωθεί ότι έχει απομείνει από την πρωτοφανή μείωση των εισοδημάτων από την ακρίβεια και την αύξηση του ενεργειακού κόστους και δευτερευόντως για να μπορέσει η αγορά να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα