Ο χρόνος έχει ξεκινήσει να κυλά αντίστροφα και ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα είναι ο τουρισμός.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας ανέφερε πως το «κλειδί» για την επανεκκίνηση του τουρισμού είναι ο κορωνοϊός και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν. «Εγώ προσωπικά πίστευα ότι ο τουρισμός θα άνοιγε τέλη Απριλίου γιατί έβλεπα κάποιες απαιτήσεις αεροπορικών εταιριών. Δυστυχώς, τις έχουν μεταφέρει για τις 7 – 10 Μαΐου. Εμείς, επισήμως έχουμε πει ότι 14 του μήνα ανοίγουμε και σήμερα άκουσα ότι προσπαθεί το υπουργείο Τουρισμού να ανοίξουμε και νωρίτερα. Πρέπει να είσαι ήρωας για να αποφασίσεις να πεις τι θα γίνει. Γιατί δεν ξέρουμε αύριο πως θα είναι τα κρούσματα. Είναι μεγάλος χρόνος για την πανδημία η μία εβδομάδα. Είμαι λίγο διστακτικός να πω μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Το αεροδρόμιο δέχεται πτήσεις από το εξωτερικό, φέρνουν ελάχιστους ανθρώπους. Το θέμα όμως είναι πότε θα λήξει η καραντίνα και πότε θα αρθούν τα μέτρα».

Η φετινή σεζόν είναι ένα δύσκολο παζλ με πολλά κομμάτια. Μια «διαφορική εξίσωση» όπως ανέφερε ο κ. Πλιάκας. «Δεν αφορά μόνο εμάς, έχει να κάνει και με την Ευρώπη. Εμείς πάμε καλά, αν η Γαλλία ή η Ιταλία είναι κλειστές, τι θα γίνει; Σήμερα μου ήρθαν ακυρώσεις πτήσεων από βρετανική εταιρία. Δεν είμαστε εμείς μόνο το πρόβλημα, όταν ο τουρίστας γυρίσει στην Αγγλία και του πουν 15 μέρες καραντίνα». 

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου ανέφερε πως η πανδημία συνεχίζεται και την χαρακτήρισε ως μια «χύτρα» που βράζει οικονομικά, κοινωνικά αλλά και ψυχολογικά. «Κάποια στιγμή το καπάκι θα φύγει και θα εκτονωθεί όταν ανοίξει ο τουρισμός. Οι κρατήσεις θα πέφτουν κατά ριπάς. Αυτό φοβάμαι, το ξαφνικό άνοιγμα και το ξαφνικό μπουμ που θα κάνει το αεροδρόμιο και η Κρήτη».

Ωστόσο, τα slots δεν είναι απογοητευτικά σύμφωνα με τον κ. Πλιάκα όμως το μεγάλο ερώτημα παραμένει πότε θα εκκινήσει η σεζόν.

Ο κ. Πλιάκας αποκάλυψε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πτήσεις δύο φορές την εβδομάδα από το Ηράκλειο απευθείας στο Άμπου Ντάμπι. «Ήδη γίνεται αυτό από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αν ανοίξει αυτή η αγορά, είναι σπουδαία νέα». 

Ν. Χαλκιαδάκης: Στο ναδίρ οι κρατήσεις 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος ανέφερε πως υπό κανονικές συνθήκες για ένα ξενοδοχείο 1.000 κρεβατιών, οι κρατήσεις περνούσαν τις 50 – 70 την ημέρα ενώ τώρα περνάνε τις  3 – 4 μετά τον Ιούλιο. «Είναι ελάχιστες, το νούμερο είναι περίπου 10% σε κανονικές συνθήκες, είναι μικρό».  

Αναφορικά με το Πάσχα, ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε πως τα resort ξενοδοχεία δεν πρόκειται να ανοίξουν. «Τα πόλεως σιγά – σιγά θα ανοίξουν περισσότερο. Αν υπάρχει κόσμος που θέλει να μείνει στις πόλεις μας θα μείνει σε αυτά».