Ηράκλειο: Το 50% των εισπράξεων του Αστικού ΚΤΕΛ έγινε καύσιμα – «Έρχεται» λύση από το υπουργείο Οικονομικών

Πρέπει να διαβάσετε

Το «αποτύπωμα» της και στις δημόσιες μεταφορές έχει αφήσει η αύξηση των καυσίμων, που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στη Μαρία Μπινιχάκη, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου Καλλέργος Βουλγαράκης ανέφερε πως το πετρέλαιο έχει ξεπεράσει κάθε… όριο! «Το πετρέλαιο έχει πάει στα ύψη, πληρώνουμε  2,15 το λίτρο από τη στιγμή που το παίρναμε 1,10 – 1,30 επειδή παίρναμε μαζικές παραγγελίες. Είναι τραγική η κατάσταση, όσον αφορά τα κόστη πετρελαίου. Με στοιχεία που έχω το Μάρτη, το 50% των εισπράξεων από τα εισιτήρια είναι για την αγορά του πετρελαίου, το ίδιο έγινε και τον Απρίλιο. Συνεχίζεται βέβαια, έχει αυξηθεί όμως λίγο η κίνηση με τον τουρισμό αλλά σε κάθε περίπτωση είναι τραγική η κατάσταση. Οι συνάδελφοι στα ταξί πήραν μια αύξηση στα κόμιστρα. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε να κάποια λύση, με το υπουργείο, προσπαθούμε να έχουμε μια οικονομική ενίσχυση και η αύξηση του κομίστρου δεδομένου των συνθηκών που αντιμετωπίζει ο κόσμος, δεν θέλουμε να αυξηθεί το εισιτήριο».

Πρόσθεσε δε, πως το εισιτήριο του Αστικού ΚΤΕΛ δεν έχει αλλάξει από το 2010. «Έχει μειωθεί, ήταν 1,20 και έγινε 1,10 λόγω της μείωσης του ΦΠΑ και εκεί παραμένει ακόμη. Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτή την περίοδο». 

Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, τα ΚΤΕΛ έχουν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή από το κράτος και μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος θα ήταν να μην επιστραφούν τα χρήματα. «Η δεύτερη λύση είναι να δοθούν κάποια χρήματα για την στήριξη των λεωφορείων, το πετρέλαιο και το ΦΠΑ. Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να μειώσει το ΦΠΑ και εκεί θα παραμείνει, σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ζητούμε μείωση της τιμής του πετρελαίου. Έχει περίπου δρομολογηθεί μια διαδικασία, είμαστε στην συζήτηση με τον κ. Σταϊκούρα για την οικονομική ενίσχυση των ΚΤΕΛ υπεραστικών και αστικών. Πρέπει να γίνει όμως σύντομα, διότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και η επιβατική κίνηση. Υπάρχει πρόβλημα. Τον περασμένο μήνα ήμασταν κάτω 33% από το 2019 και λέω για το 2019, γιατί τότε ήταν μια κανονική χρονιά».

Ο κ. Βουλγαράκης επεσήμανε πως σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει στους προγραμματισμούς του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου, κάτι που να κάνει λόγο για ακινητοποίηση λεωφορείων λόγω της ακρίβειας, ειδικά εν μέσω τουριστικής περιόδου. «Είναι ένα έσχατο μέτρο, δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, γιατί ο σκοπός και η δουλειά μας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη έστω και με μειωμένη κίνηση. Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του κοινού ώστε να έχουμε μια καλή εικόνα, σχετικά με τις μετακινήσεις των πολιτών, δεν είναι μέτρο που εξετάζουμε προς το παρόν, αργότερα αν συνεχίσει, γιατί ο πόλεμος έχει επηρεάσει όλο τον πλανήτη, δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά δεν εξετάζεται ειδικά για το Ηράκλειο».

Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου, ανέφερε πως υπάρχει μια κινητικότητα στους πολίτες όμως, δεν πρόκειται να φτάσει το 100%. «Ελπίζω και πιστεύω να κατέβουμε στο ’20, τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες ημέρες».

Κλείνοντας, ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε πως έχει ξεκαθαριστεί πλέον πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στο αστικό λεωφορείο όπως και στα ταξί. «Παρακαλώ τον κόσμο να μην αυθαιρετεί και να κάνει χρήση της μάσκας ώστε να μην έχουμε προβλήματα. Είδαμε τι έγινε στη Θεσσαλονίκη, με έναν οδηγό. Κάτι που έχουμε τονίσει και εδώ είναι ότι είναι υποχρεωτική η μάσκα αλλά πρέπει να είμαστε σοβαροί, όσον αφορά τις παρατηρήσεις μας προς τους πολίτες».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα