Για τις ενστάσεις και τα παράπονα που έχουν οι έμποροι του Ηρακλείου, για τα έργα στο «σταυρό» της πόλης, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης. 

«Έχουν δίκιο οι έμποροι γιατί αυτούς αφορά το θέμα, και στο κομμάτι που έχει αναπλαστεί και αυτό που είναι σε εξέλιξη. Το 95% των επιχειρήσεων είναι του λιανικού εμπορίου. Γι’ αυτούς κάνουμε τον αγώνα. Αυτές έχουν το πρόβλημα, εκεί που θα γίνει η ανάπλαση σαφέστατα υπάρχει θέμα. Γιατί την ανάπλαση, εμείς σαν φορείς χρόνια φωνάζαμε ότι το Ηράκλειο, πρέπει να αποκτήσει ένα κέντρο που θα είναι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρώπης, την ιστορία, την εμπορικότητα και τον πολιτισμό. Υπήρξε πρόβλημα και το μεγαλύτερο κομμάτι δεν έχει αναπλαστεί. Έγιναν οι διαδικασίες, παρακολουθούσαμε το θέμα, δυστυχώς με το κράτος και την πανδημία, δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ώστε ο καινούριος εργολάβος να κάνει τη σύμβαση και να προχωρήσουν οι εργασίες. Όταν ζητήσαμε από τον δήμο να ενημερωθούμε τι γίνεται με τις εξελίξεις, ο εργολάβος πριν δύο μέρες είχε υπογράψει. Πήγαμε να ενημερωθούμε για το χρονοδιάγραμμα και μάλιστα, θέλει δώδεκα μήνες το μέρος. Που σημαίνει ότι αν ξεκινήσουν αργότερα, του χρόνου που υπολογίζαμε ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά και θα είχαμε και τον τουρισμό, θα ήταν ένα εργοτάξιο ακόμη. Θα ήταν τραγικό για την αγορά» τόνισε ο κ. Κουμαντάκης.

Μάλιστα, ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει μια υπευθυνότητα, όροι σοβαρότητας και μια οικονομική σχέση με προοπτικές και στρατηγική. «Εμείς δεν αποφασίζουμε, λέμε τι θα ήταν καλύτερο με βάση τα δεδομένα». 

Ο κ. Κουμαντάκης, συνέστησε στους εμπόρους να είναι υπομονετικοί. «Ο εργολάβος είναι καλός και έχει εμπειρία, όταν κάναμε τη συζήτηση είπαμε να προχωρήσει το έργο και να γίνει τρία κομμάτια ώστε κάθε ένα να κλείνει και αν μπορεί ο εργολάβος να κάνει τις κινήσεις του και από 12 οι μήνες να γίνουν 10, υπήρξαν δεσμεύσεις, μένει να δούμε αν μπορεί ο εργολάβος να το ολοκληρώσει έτσι και να μην προκύψουν άλλα θέματα».