Η σημασία ανάδειξης και αξιοποίησης των σημαντικών αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων που βρίσκονται στην περιφέρεια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη  την Πέμπτη, στο δημοτικό κατάστημα Καστελίου.

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά, ο κ. Φραγκάκης ανέφερε πως το μεσημέρι της Πέμπτης, η υπουργός επισκέφθηκε το νέο αεροδρόμιο γύρω στις 12.00 το μεσημέρι. «Έγινε μια μίνι σύσκεψη, γιατί οι αίθουσες ήταν μικρές και λόγω του κορωνοϊού δεν μπορούσαμε να είμαστε πάνω από 6 άτομα, μεταξύ της εταιρίας του Υπουργείου, του Υπουργείου Υποδομών και του δήμου. Μιλήσαμε γενικότερα για το θέμα των καθυστερήσεων, η οποία δημιουργείται λόγω της έλλειψης προσωπικού από την παράδοση τεμαχίων που πρέπει να παραδώσει η αρχαιολογία. Έγινε μια επίσκεψη από την υπουργό στα ευρήματα που έχουν αναδειχθεί και είναι πάνω στην κατασκευή του κεντρικού αεροδιαδρόμου, τα οποία – το συμπέρασμα το δικό μου τουλάχιστον – είναι ότι δεν είναι ευρήματα άξια λόγου για να φρενάρουν το έργο».

Μάλιστα, ο κ. Φραγκάκης επεσήμανε πως ο δήμος επιθυμεί να ξέρει τι γίνεται στην περιοχή, αλλά οι αρχαιολόγοι είναι εκείνοι που έχουν τον «πρώτο λόγο» και την ευθύνη. «Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε ευρήματα και η εταιρία περιμένει το εντάξει για να μπορεί να προχωρήσει τα έργα ή να τα φρενάρει. Το θέμα το δικό μας, που είδε η υπουργός δεν ήταν αυτό καθ’ αυτό, όσο το κομμάτι της όλης αρχαιολογικής ανασκαφής που γίνεται στο αεροδρόμιο αλλά και σε αυτά που έχουμε σε εκκρεμότητα. Πήγαμε στο δήμο μετά και με τους τοπικούς φορείς κάναμε μια συζήτηση 1,5 ώρα που ήταν πολύ εποικοδομητική. Η κα. Μενδώνη είναι υπουργός που έχει άποψη και θέση και την προωθεί. Είναι πολύ αποφασιστική σε αυτά που λέει και κάνει. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε 5 – 6 θέματα πολύ σοβαρά. Ένα σπήλαιο στον Τσούτσουρο και θέλουμε την ανάδειξη του, στο Αρκαλοχώρι έχουμε άλλο ένα σπήλαιο που επιθυμούμε την ανάδειξη του. Έχουμε ολοκληρώσει τις ανασκαφές στην αρχαία Λητώ, είχαμε ξεκινήσει από μια ομάδα Ελληνοαμερικανών και ζητάμε αν μπορεί η Υπουργός όταν τελειώσει, να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί».

Έπειτα είναι και το Μινωικό Ανάκτορο στο Γαλατά, το οποίο είναι κλειστό χρόνια τώρα, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη. «Είναι ένα ανάκτορο που αξίζει τον κόπο, να το αναδείξουμε και να το δούμε. Έχουμε ένα εργαστήριο στο Θραψανό, αγγειοπλαστικό που είναι αιώνες τώρα η βάση της αγγειοπλαστικής στην Κρήτη. Θέλουμε να ολοκληρωθούν κάποιες ανασκαφές που έχουν ξεκινήσει στην αρχαία Αρκαδία, θέλουμε μια λειτουργική διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου στο Καστέλι. Είναι ένας δήμος πλούσιος σε αρχαιολογικό υλικό. Μπορεί να συνδέσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και να υπάρχει μια επισκεψιμότητα».

Τέλος, ο κ. Φραγκάκης παρέδωσε αναλυτικό υπόμνημα θέσεων και αιτημάτων στην κα. Μενδώνη.

Δείτε εδώ το σχετικό υπόμνημα.