Μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη αρχιτεκτονική μελέτη για τους κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιούν τα καταστήματα στο Ηράκλειο.

Αυτό αναφέρει η απόφαση της αρχαιολογική υπηρεσίας αναφορικά με τους εξωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση στις πλατείες Καλλεργών, Ελ. Βενιζέλου, Αγίου Τίτου, Πλ. Κορνάρου και στην οδό 25ης Αυγούστου δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητών στεγάστρων και ανεμοφρακτών, ενώ για τα στέγαστρα καταστημάτων που βρίσκονται σε περιβάλλοντα χώρο μνημείων η μορφή θα καθορίζεται κάθε φορά σε συνεννόηση με την Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία απαγορεύεται να τοποθετούνται στα στέγαστρα οριζόντιες τέντες σε συνέχεια των στεγάστρων, κάθετες τέντες ή άλλα προσαρτήματα που θα μετατρέπουν τον ανοικτό χώρο σε κλειστό.

Επίσης τα στέγαστρα δεν θα τοποθετούνται σε συνέχεια ή σε επαφή με τα σκιάδια των προσόψεων των καταστημάτων σε περίπτωση που υπάρχουν, ενώ τα ανεμοθωράκια θα έχουν μέγιστο ύψος 1,20μ από το έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της βάσης-ζαρτινιέρας και δεν τοποθετούνται άλλες κατασκευές καθ’ ύψος, προκειμένου να μην μετατρέπεται ο υπαίθριος χώρος σε κλειστό.

Η απόφαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας έχει προκαλέσει και πάλι την αντίδραση των καταστηματαρχών του κέντρου, ενώ ο δήμος Ηρακλείου αναμένεται να ξεκινήσει σειρά επαφών τόσο με την υπηρεσία αλλά και τους καταστηματάρχες ώστε στο διάστημα ως την ολοκλήρωση της μελέτης για την πόλη, να βρεθεί ο κοινός τόπος συνεννόησης.

Δείτε την απόφαση: