Ηράκλειο: Θύμα των απατεώνων – υπαλλήλων της Περιφέρειας γνωστός επιχειρηματίας

Πρέπει να διαβάσετε

Θύμα των απατεώνων που συστήνονται ως υπάλληλοι της Περιφέρειας Κρήτης έπεσε επιχειρηματίας  στο Ηράκλειο, ο οποίος έκανε το λάθος να πιστέψει το άτομο με το οποίο συνομίλησε και ακολούθησε τις οδηγίες που του έδωσε για τις οικονομικού περιεχομένου συναλλαγές που είχε με την Περιφέρεια Κρήτης. Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε το περιστατικό στις 11 του μήνα, μία ημέρα μετά που έπεσε θύμα των απατεώνων, οι οποίοι του αφαίρεσαν από τον τραπεζικό του λογαριασμό 17χιλιάδες ευρώ.

Για τα τηλεφωνήματα απάτες η Περιφέρεια Κρήτη είχε εκδώσει και ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν:

«Σας ενημερώνουμε ότι κάποιοι επιτήδειοι επικοινώνησαν με πολίτες/επιχειρηματίες των Χανίων υποδυόμενοι υπαλλήλους της Π.Ε. Χανίων, με θέμα κάποια οικονομική συναλλαγή μαζί τους, και τους ζήτησαν να ενεργοποιήσουν σύνδεση με τραπεζικό τους λογαριασμό.

 

Επειδή σε καμία των περιπτώσεων οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων δεν ζητούν ποτέ από τους πολίτες ή τους επιχειρηματίες πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα όπως κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό (με κανένα τρόπο, τηλέφωνο, e-mail ή link), εφιστούμε την προσοχή όλων.

 

Σε κάθε περίπτωση, μην ενεργοποιείτε οποιαδήποτε σύνδεση που σας κοινοποιείται δήθεν από υπαλλήλους της Π.Ε. Χανίων».

Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει για την προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών / επιχειρηματιών από επιτήδειους 

 

Σχετικά με τις απόπειρες που γίνονται από επιτήδειους να εξαπατήσουν πολίτες ή επιχειρηματίες – προμηθευτές, ισχυριζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι της Περιφέρειας Κρήτης και με σκοπό να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά μέσω κατάθεσης σε τράπεζα, επισημαίνεται:

Οι επιτήδειοι χρησιμοποιώντας στοιχεία υπαλλήλων και στελεχών της Περιφέρειας που αναρτώνται με βάση το νόμο στη «Διαύγεια» στο πλαίσιο της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση, ζητούν τηλεφωνικά από τους προμηθευτές της Περιφέρειας Κρήτης να προκαταβάλλουν τις κρατήσεις που προβλέπεται να αποδώσουν στο κράτος, για να μπορούν να εισπράξουν το συνολικό ποσό οφειλής. Πρόκειται για κρατήσεις που κυμαίνονται από 4 έως 8% συνήθως του συνολικού ποσού ή ακόμα και 20% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση αυτή καλούν από κινητό τηλέφωνο, δηλώνουν ψευδώς το όνομα υπαλλήλου και αναφέρουν στοιχεία που αφορούν τιμολόγια κλπ αποδεικτικά που αναρτώνται στη «Διαύγεια». Στη συνέχεια αφού παραθέσουν κάποια στοιχεία, δίνουν τραπεζικό λογαριασμό στον προμηθευτή της Περιφέρειας Κρήτης στον οποίο του ζητούν να καταθέσει τα χρήματα.

Στην περίπτωση που οποιοσδήποτε προμηθευτής της Περιφέρειας Κρήτης βρεθεί σε ανάλογη συνθήκη θα πρέπει να επικοινωνήσει με τα αρμόδια τμήματα και υπαλλήλους της Περιφέρειας Κρήτης στα υπηρεσιακά τηλέφωνα και στα υπηρεσιακά e-mail, επιβεβαιώνοντας και διασφαλίζοντας ότι υπάρχει πραγματική συνεργασία με τις Υπηρεσίες.

Επίσης. Σε άλλες περιπτώσεις έχουν ζητήσει να ενεργοποιήσουν σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό μέσω link που τους αποστέλλουν.

Επειδή σε καμία περίπτωση οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης δεν ζητούν αλλά ούτε αποστέλλουν πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα όπως κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό (μέσω link), θα πρέπει να προσέχουν οι προμηθευτές και πολίτες να μην δημοσιοποιούν τέτοια δεδομένα-στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες δεν πρέπει να ενεργοποιούν οποιαδήποτε σύνδεση (link) που τους αποστέλλεται ζητώντας προσωπικά δεδομένα όπως τραπεζικά στοιχεία-λογαριασμούς. Να σημειωθεί πως οι επιτήδειοι έχουν γίνει αντιληπτοί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεω

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα