Ηράκλειο: Τετράωρη στάση εργασίας από τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ

Τετράωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη, οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση, στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Αναλυτικά:

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που προωθεί νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, αύξηση των πληρωμών των ασθενών και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Στο νομοσχέδιο αντανακλάται η συνολική αντίληψη και πολιτική όσον αφορά την Υγεία, δηλαδή ότι η ανάπτυξη της ΠΦΥ, που ο βασικός της πυρήνας είναι η πρόληψη και πριν απ’ όλα πρέπει να απευθύνεται στους υγιείς πριν αρρωστήσουν, είναι ανεπίτρεπτο κόστος και σπατάλη! Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο:

  • Ανάγεται η ΠΦΥ σε «κόφτη» της προσέλευσης των ασθενών στα νοσοκομεία με στόχο να περιοριστεί το «κόστος» που προκαλεί στο σύστημα ο ασφαλισμένος! Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνεχίζει να αποτελεί ένα σκορποχώρι υποστελεχωμένων δομών ενώ o οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί σαν φραγμός για παραπέρα εξετάσεις ή ιατρικές επισκέψεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων όταν απαιτείται. Έτσι, πρακτικά θα διασφαλίζει, και μάλιστα έναντι ποινής, ότι αυτά που θα «στοιχίζει» ο ασφαλισμένος στα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών.
  • Η απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία είναι ενδεικτική της περαιτέρω εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και της εφαρμογής της κατεύθυνσης του νοσοκομείου – αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα που θα επιδιώκει να διευρύνει τα έσοδα του από τις τσέπες των ασθενών, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλάσσεται από αυτό ο κρατικός προϋπολογισμός. Με το επιχείρημα της «αποσυμφόρησης» των λιστών αναμονής για χειρουργείο, όσοι έχουν να πληρώσουν θα παρακάμπτουν τη λίστα ενώ οι υπόλοιποί θα περιμένουν χρόνια για ένα χειρουργείο. Αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για τους ασθενείς στις λίστες αναμονής να προσλάβουν άμεσα μόνιμο προσωπικό για να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες!
  • Ταυτόχρονα θα επιτραπεί η είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, με σχέση μερικής απασχόλησης για να μπαλώσουν τα κενά που υπάρχουν. Αποτελεί πρακτικά στυγνή ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση!
  • H παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη θα περιορίζεται ολοένα και περισσότερο λόγω της συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης (μόνο το 2022, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για τον ΕΟΠΥΥ κατά 69 εκατ. ευρώ).
  • Ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε ασφαλιστική εταιρία που θα έχει τον κύριο λόγο στις δαπάνες για την ΠΦΥ και τις δομές της ενώ οι εξαγγελίες για εφαρμογή claw back και στα δημόσια νοσοκομεία εντάσσεται στο σχεδιασμό για λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων υγείας με «ίδιους όρους», με βάση τους «νόμους της αγοράς».

Οι Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνση των ασθενών ενώ η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων θα μεγαλώσει την εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς. Στο νοσοκομείο – επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση. Για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Γι’ αυτό, διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες! Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό – τους επιχειρηματικούς ομίλους και  την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους υπηρετεί – και διεκδικούμε:

Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.  Ένταξη των ιδιωτικών μονάδων, μαζί με το προσωπικό τους, σε Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες υγείας και πρόνοιας

Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ

Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

Αυτό που χρειάζεται είναι η πλήρης ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα