Τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι και οι πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται σε λίγα δευτερόλεπτα, έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα. 

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο Γραμματέας του Συλλόγου Σεισμοπαθών του Δ. Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος, σημείωσε πως όσοι έχουν ζητήσει οικίσκο έχουν μπει σε μια σειρά και τα προβλήματα έχουν δρομολογηθεί, όμως δεν σταματούν εκεί. «Έχουμε 7.000 άτομα με κίτρινα σπίτια που χρήζουν να ξεκινήσουν οι επιδιορθώσεις και πάλι αυτές τις ημέρες η πολιτεία έρχεται με άδεια χέρια, να δώσει υποσχέσεις. Ούτε το τσουκάλι των ανθρώπων γεμίζει με “θα”, ούτε ανοίγουν οι επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε δε, ότι έχει ζητηθεί η απλοποίηση των διαδικασιών στα σπίτια που έχουν ζημιές μικρής κλίμακας, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. «Για την επιδότηση ενοικίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα όμως είναι δυσλειτουργική και πάει με γεροντικούς ρυθμούς. Οι πολίτες προσπαθούν να κάνουν αίτηση και τους πετάει έξω το σύστημα, έχουμε θέμα με την αναστολή εργασίας. Βγήκε η ΚΥΑ για να μας πει τι; Ότι μέχρι τις 26 του μήνα, η τρίμηνη αναστολή παύει να ισχύει, όμως κανείς δεν ρώτησε τους ανθρώπους αυτούς πως τάιζαν τα παιδιά τους, πως πλήρωναν λογαριασμούς και όλα αυτά τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Μάλιστα, ο κ. Γκαντάτσιος συμπλήρωσε πως αν κάποιος πολίτης θέλει να κάνει κάποια εργασία στο σπίτι του, για να ξεκινήσει ο μηχανικός θα πρέπει τα χρήματα να μπουν από την «τσέπη» του σεισμοπαθή. «Υπάρχει η παγίδα ότι μέχρι στιγμής το τιμολόγιο των αποζημιώσεων είναι με τιμές του 2011. Ναι μεν το κράτος διατυμπανίζει ότι το 80% θα είναι κρατική συνδρομή και το 20% δάνειο. Όμως για δείτε τις τιμές και το ΦΠΑ του 2011 αν είναι ίδιες με σήμερα. Ο ιδιώτης θα βάλει από την τσέπη του παραπάνω χρήματα από αυτά που διαφημίζει. Το 20% του δανείου, ποιος μπορεί σήμερα να το πάρει; Ένας 75χρονος που έχει χαλάσει το σπίτι του, θα μπει στη διαδικασία να του δώσουν δάνειο; Υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί συμπολίτες μας να μείνουν με πολλά προβλήματα και δυσκολίες».

Ο κ. Γκαντάτσιος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του Συλλόγου για τα προβλήματα που υπάρχουν, λέγοντας πως έχουν σταλεί υπομνήματα σε όλους τους φορείς και τους βουλευτές του νησιού ενώ παράλληλα έχουν γίνει και πολλές επερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα των σεισμοπαθών. «Έχουμε δει τον κίνδυνο που έρχεται, έχουν γίνει προσπάθειες όμως δεν φτάνουν. Είναι μια ασπιρίνη στον καρκινοπαθή, μια απλή ένεση για να πάμε λίγο παραπέρα. Εδώ χρειάζονται ουσιαστικές λύσεις. Δεν έχει δοθεί χρηματοδότηση στους δήμους για τα μπάζα, υπάρχουν 100 πολίτες στο δήμο που μένουν σε ξενοδοχεία, αν είχε λυθεί το θέμα με την επιδότηση του ενοικίου, θα έμεναν σε ένα σπίτι, κανείς δεν θέλει να μένει σε 20 τ.μ.».

Κλείνοντας, ο κ. Γκαντάτσιος σημείωσε πως πρέπει τα πράγματα να τρέξουν πιο γρήγορα καθώς ακόμη δεν έχει δοθεί το χρηματικό ποσό που ορίζεται για την οικοσκευή σε όλους τους δικαιούχους. «Είμαστε 100 μέρες μετά το σεισμό. Έβαλαν άνθρωπο από την τσέπη τους χρήματα για να γίνουν μεταφορές. Υπάρχουν καταγγελίες ότι τρεις μήνες τώρα, εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει την αναστολή εργασίας, δεν θα τα χάσουν τα χρήματα, αλλά τι θα γίνουμε;».