Συναγερμός έχει σημάνει σε χωριό του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, καθώς επιβεβαιώθηκαν πέντε κρούσματα κορωνοϊού ενώ κρούσματα εντοπίζονται και σε άλλα χωριά του Δήμου. 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μανώλη Φραγκάκη, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη, πρόκειται για το χωριό Ασκοί Καστελίου. Ο ίδιος ενημερώθηκε για τα δύο κρούσματα και άμεσα ετοίμασε επιστολή προς τον ΕΟΔΥ, από όπου και ενημερώθηκε ότι αν δεν γίνουν τρία τα κρούσματα δεν μπορούν να στείλουν κινητή μονάδα, προκειμένου οι κάτοικοι του χωριού να υποβληθούν σε τεστ.  «Ήταν θέμα χρόνου να επιβεβαιωθεί και το τρίτο κρούσμα, για το οποίο ενημερώθηκα από το Κέντρο Υγείας Καστελίου, γύρω στις 23.00 το βράδυ. Το επόμενο πρωί αμέσως έστειλα την επιστολή. Τα κρούσματα σήμερα είναι 5 επιβεβαιωμένα και πιστεύω ότι θα προλάβουμε να ελέγξουμε την κατάσταση για να μην έχουμε φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί και μας κάνουν να ανησυχούμε ιδιαίτερα». 

Όπως ανέφερε ο κ. Φραγκάκης, στις κλειστές κοινωνίες είναι δύο τα πράγματα που μετράνε. Το ένα είναι ότι ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος σωστά και η δημοτική αρχή προσπαθεί να τον ενημερώσει. Το δεύτερο είναι ότι κόσμος αν συμβεί κάτι, το κρύβει. Κάτι που δεν πρέπει να γίνεται.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ο Δήμος έχει την ευτυχία να έχει δύο Κέντρα Υγείας, μέσα από τα οποία γίνονται συχνές εξετάσεις. «Μέσα από τα Κέντρα Υγείας και με το ότι ο Δήμος έχει προχωρήσει σε μια δωρεά, έχει κάνει δύο εξεταστήρια που είναι έξω από τα κτίρια για να μην υπάρχει μόλυνση. Κάνουμε συχνές εξετάσεις και δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν κρούσματα στην περιοχή και ιδιαίτερα στα χωριά»

Μόλις επιβεβαιωθεί κάποιο κρούσμα, ενημερώνονται άμεσα οι άνθρωποι και με την βοήθεια των γιατρών προσπαθούν να απομονωθούν. «Δυστυχώς, πρέπει να προσέχουμε γιατί δεν προσέχουμε. Αυτή τη στιγμή, στις ελιές τι να πω; Ότι εφαρμόζονται τα μέτρα; Δεν εφαρμόζονται είναι η αλήθεια. Είναι σωστό να φοράς τη μάσκα, γιατί η ελιά έχει και πολύ σκόνη επάνω. Με τη μάσκα προφυλάσσεσαι εσύ και οι γύρω σου. Τα ίδια συμβαίνουν και στα ελαιοτριβεία που εκεί συγχρωτίζονται περισσότεροι και δεν φοράνε πάντα μάσκα». 

Η ενημέρωση γίνεται από την πρόληψη ανέφερε ο κ. Φραγκάκης. «Πονάει το κεφάλι; Έχει κάποια δέκατα; Πονάει ο λαιμός; Τα πράγματα τα οποία είναι κάποιες ενδείξεις. Συνήθως στα χωριά, ο κόσμος λέει δεν είναι τίποτα ίσως κρύωσα. Αυτό θέλουμε να προλάβουμε. Για να μην έχουμε συνέχεια».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Φραγκάκης, η Αστυνομία κάνει αρκετούς ελέγχους και πριν λίγες ημέρες είχαν επιβληθεί πρόστιμα σε νεαρούς από την περιοχή του Αρκαλοχωρίου, οι  οποίοι δεν φορούσαν τη μάσκα τους ή δεν τη φορούσαν σωστά ενώ όπως αποκάλυψε ο κ. Φραγκάκης, μία εργαζόμενη από το «Βοήθεια στο Σπίτι» βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και οι συνάδελφοι της βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ανησυχία, ωστόσο,  έχουν προκαλέσει τα πολλά κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στον Κρουσώνα του δήμου Μαλεβιζίου.

Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, με τέσσερις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ να μεταβαίνουν από τις 9 το πρωί αυτής της Κυριακής στο χωριό προκειμένου να πραγματοποιηθούν γρήγοροι διαγνωστικoί έλεγχοι κορωνοϊού (rapid test) στους κατοίκους.