Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: «Στροφή» σε άλλους κλάδους κάνουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό

Πρέπει να διαβάσετε

Μεγάλη βελτίωση σημειώνεται στους δείκτες ανεργίας της Κρήτης, μετά και την έναρξη της τουριστικής σεζόν, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ανέφερε πως το γεγονός ότι ερχόμαστε από μια «καταστροφική» τουριστική περίοδο για τον τόπο μας, που κράτησε μόλις 3-3,5 και κατέταξε την Κρήτη πρώτη στην ανεργία σε όλη την Ευρώπη, συνέβαλε αρκετά στην βελτίωση αυτή. «Έχουμε μια τουριστική περίοδο που ξεκίνησε νωρίς και με καλά σημάδια,  απασχόληση τονώθηκε πολύ, με αποτέλεσμα οι δείκτες της ανεργίας να βελτιωθούν».

Ο κ. Βοργιάς έκανε λόγο για ένα συνδυασμό γεγονότων τη φετινή χρονιά που από τη μία αφορά το brain drain, δηλαδή τους νέους που επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό λόγω των συνθηκών εργασίας της χώρας, κάτι που επιβαρύνει την Ελλάδα. «Μια χώρα γερασμένη δηλαδή, που τη χρειαζόμαστε αυτή τη νεολαία. Σε συνδυασμό με το ότι ακόμη και οι οικονομικοί μετανάστες φεύγουν και κινούνται σε άλλες χώρες που δίνονται μεροκάματα της τάξης των 70 και 80 ευρώ έχει ως αποτέλεσμα, μια ζήτηση σε άλλους κλάδους, εργατικών χεριών. Το πρόβλημα το είχαμε στον πρωτογενή τομέα, από φέτος λόγω της ραγδαίας αύξησης της τουριστικής περιόδου, το έχουμε και στον τουριστικό τομέα. Είναι και οι συνθήκες εργασίας που ο κόσμος θα έχει στην πλάτη του, γιατί δεν φτάνει να υπάρχει μια δουλειά, αυτό προϋποθέτει και ένα αξιοπρεπή μισθό, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Εκεί δυστυχώς, η παραβατικότητα είναι μεγάλη, δεν είναι όλοι οι εργοδότες το ίδιο αλλά οι καλοί εργοδότες δεν έχουν πρόβλημα με το προσωπικό».

Σύμφωνα με τον κ. Βοργιά, η μεγάλη «πληγή» είναι η μαύρη εργασία στο νησί. «Είναι η διέξοδος που βρίσκουν πολλοί άνεργοι, παρότι εργάζονται μαύρα αυτό δεν φαίνεται. Από εκεί και πέρα το να εργάζεται κάποιος 7 ημέρες την εβδομάδα, 30 ημέρες το μήνα, να μην πληρώνεται την υπερωριακή απασχόληση του, τα ρεπό, να μην τηρούνται ούτε τα ελάχιστα των συλλογικών συμβάσεων, οι συνθήκες είναι απαράδεκτες σε ορισμένους κλάδους, όπως οι καμαριέρες και το προσωπικό κουζίνας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν διώξει κόσμο από τον τουρισμό. Έχουν πάει σε άλλους κλάδους, το ίδιο συμβαίνει και στον επισιτισμό που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, έχουμε τις περισσότερες αποχωρήσεις, που εκεί δείχνει επίσης ότι με τα πενιχρά μεροκάματα, δεν μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι και αναζητούν ένα μεροκάματο καλύτερο σε άλλους. Προσφεύγουν στην μαύρη εργασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό».

Συνεργεία… για τον πρωτογενή τομέα!

Όσον αφορά τους εργάτες γης, ο κ. Βοργιάς ανέφερε πως έχουν φύγει πολλοί για την Ισπανία και την Ιταλία, όπου αναζητούν καλύτερα μεροκάματα. «Στην Κρήτη αλλά και γενικά στη χώρα, από την μία υπάρχει ο παραγωγός που αδυνατεί να δώσει τέτοια μεροκάματα λόγω της αύξησης των πρώτων υλών αλλά τα προϊόντα που παράγονται, παραμένουν χαμηλά σε τιμές, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να δώσει τα όποια μεροκάματα. Από την άλλη είναι τα εργατικά χέρια, που βρίσκονται στη μια μεριά του νησιού στο Ηράκλειο και οι παραγωγοί είναι στην αντίθετη πλευρά, όταν ο άλλος πάρει 25 ευρώ, μόνο η βενζίνη που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί δεν φτάνει. Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, έχουμε προτείνει λύσεις, σε συνεργασία και με παραγωγούς και αγρότες. Πρέπει να επιδοτηθεί, να βρεθεί ένας τρόπος που για εμάς υπάρχει, ώστε να τραβήξει κόσμο. Δεν είναι εύκολη δουλειά, είναι σκληρή, όμως με καλά μεροκάματα που επαναλαμβάνω δεν έχει ο παραγωγός τη δυνατότητα να δώσει».

Πρόσθεσε δε, πως θα πρέπει να σταθεί η πολιτεία δίπλα στους παραγωγούς και τους εργαζόμενους ενώ το ΕΚΗ ήδη έχει προτάσεις για να καταθέσει. «Την επιδότηση της εργασίας στον πρωτογενή τομέα, την “απαγόρευσε” η Ε.Ε., λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, ωστόσο μπορούν να βρεθούν άλλες λύσεις που έχουμε να προτείνουμε μέσω τρίτων διαδρομών, που μπορεί να επιδοτηθεί η εργασία ώστε και καλά μεροκάματα να υπάρξουν και να διευκολυνθεί η παραγωγή».

Κλείνοντας, ο κ. Βοργιάς σημείωσε πως η πρόταση του ΕΚΗ, είναι να δημιουργηθούν συνεργεία που θα αναλάβουν να μαζεύουν την παραγωγή. «Όταν δημιουργηθούν αυτά, θα είναι σαν εταιρίες που θα μπορούν να επιδοτηθούν όχι μόνο σε θέμα ημερομισθίων αλλά και εξοπλισμών. Οπότε με κάποιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, θα παρακάμψουμε το θέμα της Ε.Ε. που λέει για απευθείας επιδότηση εργασίας στον πρωτογενή τομέα, είναι ένας έξυπνος τρόπος αρκεί να υπάρχει πολιτική στήριξη αυτής της βούλησης. Θα υπάρξει μια συνάντηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, το Σάββατο στα πλαίσια ημερίδας που γίνεται όπου και εκεί κάνουμε μια προσπάθεια, για όποιον πολίτη θέλει, να έρθει για την Ημέρα Καριέρας».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα