Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που τα σχολεία έμειναν ανοιχτά το λιγότερο χρονικό διάστημα τη χρονιά αυτή εν μέσω πανδημίας. Αυτό δήλωσε μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣKAΪ Κρήτης και στη Μαρία Μπινιχάκη ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομίνικος Θεοτοκόπουλος Γιώργος Μακράκης, επισημαίνοντας πως αυτό έχει και μαθησιακές αλλά και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις.

Οι δάσκαλοι του Ηρακλείου συμμετέχουν σήμερα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, στο οποίο συμμετέχουν σύλλογοι εκπαιδευτικών φοιτητών και μαθητών.

Ήδη τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών έχουν καταθέσει μία σειρά προτάσεων για τη νέα χρονιά, ανέφερε ο κ. Μακράκης,  τόσο για την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα συνεχίσουν να υπάρχουν λόγω της πανδημίας όσο και για την κάλυψη προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τα μαθησιακά κενά που έχουν προκληθεί κατά τις δύο τελευταίες διδακτικές χρόνιές.

«Εμείς αυτό που λέμε είναι πως θα πρέπει από τώρα να υπάρξει ένας σχεδιασμός με λιγότερους μαθητές στις αίθουσες ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Όμως αυτό που κυρίως λέμε είναι πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για την κάλυψη των μαθησιακών κενών που υπάρχουν στους μαθητές. Θεωρούμε πως θα πρέπει να σχεδιαστούν ενισχυτικές δομές που θα λειτουργούν ίσως παράλληλα με την ολοήμερη λειτουργία των σχολείων για να μπορέσουν οι μαθητές να καλύψουν κενά που τα βλέπουμε και θα τα έχουμε μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακράκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μακράκης τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν, όπως και τα Λύκεια, με τα self test, κάτι που σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς δεν είναι αρκετό ενώ αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών που έχει καθυστερήσει σημαντικά όπως ανέφερε όχι με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα χαρακτήρισε οξύμωρο να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση τα σχολεία και το υπουργείο παιδείας να παραδίδει αυτές τις μέρες tablets στα σχολεία και να δίδεται τώρα το voucher των 200 ευρώ στις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες για την προμήθεια υπολογιστή.