Ηράκλειο: Στο «μικροσκόπιο» του προσυνεδρίου της Ν.Δ. ο τουρισμός – Τι θα ζητήσουν οι φορείς από τον πρωθυπουργό

Πρέπει να διαβάσετε

Στο «μικροσκόπιο» του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Ηράκλειο, θα βρεθούν μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης σημείωσε πως ο ίδιος έχει κληθεί να δώσει το παρών σαν φορέας ενώ σχολίασε ως «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι θα δοθεί η ευκαιρία να εκφραστούν οι απόψεις των επιχειρηματιών του κλάδου ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.  «Είναι πολλά τα ζητήματα, έχουμε την πανδημία, τη νέα πανδημία που είναι οι αυξήσεις αυτές που αν μη τι άλλο επηρεάζουν την πανδημία και περισσότερο έχουμε τον πόλεμο. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι αντέχουμε, βαδίζουμε βάσει του προγραμματισμού, όχι σε ολοκληρωτική βάσει γιατί είχαν προγραμματιστεί 400 χιλ. θέσεις σε επίπεδο Κρήτης ή 2.400 πτήσεις. Το έχω πει πολλές φορές ότι θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι αν υλοποιηθεί το 50%. Είθισται ο αλγόριθμος να δίνει το 70% του προγραμματισμού, αλλά το 50% δεν παύει να είναι 200 χιλ. όπως υπολογίζουμε, που δεν τους είχαμε ούτε το ’20 ούτε το ’21».

Ο κ. Βλατάκης ανέφερε πως οι επιχειρηματίες βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και προχωρούν βάσει του προγραμματισμού, για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα το Μάιο και ακόμη καλύτερα από τον Ιούνιο, που δεν υπήρξαν τα προηγούμενα δύο χρόνια. «Οπωσδήποτε όμως όσον αφορά τα έσοδα και τα κέρδη θα κάνουμε ταμείο στο τέλος. Θα κοιτάξουμε για το καλύτερο. Όσον αφορά το τι θα μπορούσα να πω στον πρωθυπουργό αν μου δοθεί η ευκαιρία, αλλά έτσι και αλλιώς θα το μεταφέρω, είναι ότι ο τουρισμός είναι η πιο γρήγορη επένδυση. Ο τουρισμός είναι ο μόνος τομέας που πράγματι έχει υπερπολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, ότι δίνεται στον τουρισμό επιστρέφεται υπερπολλπασιαστικά. Το είδαμε τα δύο χρόνια της πανδημίας, ότι δούλεψε ο τουρισμός ειδικά για την Κρήτη. Αυτό που θα πρέπει αν γίνει προτεραιότητα όχι μόνο για το υπουργείο Τουρισμού, είναι να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο χρόνων. Ξεκινώντας από την Κρήτη με 365 μέρες τουρισμό. Να δημιουργηθεί το όνειρο μας που είναι αν έχουμε τουρισμό όλο το χρόνο και θα λύσει το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σαν προορισμός με το να δουλεύουμε ελάχιστους μήνες το καλοκαίρι».

Πρόσθεσε δε, πως αυτό θα πρέπει να γίνει όραμα και από τον πρωθυπουργό της χώρας. «Να συντονιστούν διάφορα υπουργεία, να γίνουν κάποια πράγματα ώστε κάποια στιγμή, να είμαστε εδώ και να συζητάμε ότι κάποιος το πήρε επάνω του και το έκανε πραγματικότητα. Το είπα στον κ. Κικίλια τις προάλλες πως αν θέλει να μείνει στην ιστορία, να καταφέρει να το πραγματοποιήσει».

Ερωτηθείς αν οι επιχειρηματίες του κλάδου θα ζητήσουν έκτακτα μέτρα στήριξης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Βλατάκης απάντησε πως τα ταμεία δεν αντέχουν. «Οπότε εκεί που μπορούμε να ζητήσουμε κάτι, αναφερόμαστε στις επιχειρήσεις που δούλευαν αποκλειστικά είτε καταλύματα είτε τουριστικά γραφεία με Ουκρανούς και Ρώσους. Πρέπει να υπάρξει στήριξη, η στήριξη θα πρέπει να γίνει. Θα ζητήσουμε και μάλιστα επιτακτικά, αυτή την εποχή καθώς δεν είναι για να ζητάμε προκαταβολικά. Είμαστε λογικοί και πάμε με αυτή τη λογική για να μπορέσουμε μαζί και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι, να κάνουμε το καλύτερο και ανάλογα με το αποτέλεσμα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αυτό που είπα στον υπουργό και στην υφυπουργό τις προάλλες σε μια συνάντηση στην Αθήνα είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην έχουμε ανεμβολίαστους πελάτες».

Ο κ. Βλατάκης επεσήμανε πως άνοιξαν και άλλοι προορισμοί πιο ανταγωνιστικοί όσον αφορά το οικονομικό σκέλος και είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Πρωτόκολλα, περιορισμοί και εμπόδια που θα αποτρέψουν τους ανεμβολίαστους να επιλέξουν την Ελλάδα και δε την Κρήτη σαν προορισμό διακοπών πρέπει να εκλείψουν». 

Κλείνοντας, ο κ. Βλατάκης τόνισε πως φέτος η σεζόν ξεκίνησε καλά σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια και εκτίμησε ότι θα είναι πολύ καλύτερα από πέρσι. «Λείπουν οι 130 χιλ. Ρώσοι και Ουκρανοί που είχαμε πέρσι αλλά τους υπερκαλύπτουμε ξεκινώντας νωρίς. Έχει ήδη καλυφθεί από τον Απρίλιο και αν δεν συμβεί κάτι θα έχουμε μια καλύτερη σεζόν. Υπολογίζω ότι θα είμαστε στο 80% του 2019. Δεν θέλει θριαμβολογία αλλά δουλειά, εκεί περίπου θα είναι όμως, το ταμείο που θα γίνει στο τέλος, θα μας δείξει τι πραγματικά έγινε».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα