Άδειες καρέκλες θα στηθούν στις 19:30 την Τετάρτη, από τη Λότζια μέχρι τα Λιοντάρια, ως ένδειξη βουβής διαμαρτυρίας από το Σύνδεσμο Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου.
Πρόκειται για την πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία «empty chairs» των ανθρώπων της εστίασης και του τουρισμού, στην οποία δεν είναι παρόντες μέλη του κλάδου, παρά μόνο οι άδειες καρέκλες, οι οποίες έχουν 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους.
Στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης του Πρωθυπουργού με αρμόδιους υπουργούς και δημάρχους, για την προετοιμασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση, εκπρόσωποι του κλάδου από το Ηράκλειο, μίλησαν στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, για την επόμενη μέρα.
«Αδύνατη η επιβίωση των επιχειρήσεων»
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης, Νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, ξεκαθάρισε πως εφόσον τα καταστήματα ανοίξουν, υπό τις προϋποθέσεις που είναι μέχρι στιγμής γνωστές, δεν υπάρχει περίπτωση οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, προσθέτοντας πως ακόμη κι αν αρθεί η αναστολή λειτουργίας από πλευράς κυβέρνησης, ενδέχεται να μην ανοίξουν. «Αν δεν στηριχθούμε περαιτέρω, δεν θα ανοίξουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνακάκη, ενώ αναφορικά με την εκμετάλλευση μεγαλύτερων εξωτερικών χώρων, χωρίς την αύξηση των δημοτικών τελών, τόνισε πως αυτό θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. «Να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία», κατέληξε η κ. Αντωνακάκη.
«20.000 νοικοκυριά στον αέρα στο Ηράκλειο»
Με το μέλλον να είναι αβέβαιο, σε ότι αφορά στον τουρισμό, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού Νομού Ηρακλείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης, ανέφερε πως 20.000 νοικοκυριά με εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης, είναι αυτή τη στιγμή «μετέωρα» οικονομικά.
«Δεν μπορούν δυο μήνες υγειονομικής κρίσης, να μας γυρίσουν 10 χρόνια πίσω», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζικιανάκης και πρόσθεσε πως από την 1η Ιουνίου θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι θα ισχύει για τις απολύσεις. «Με επιδόματα, δεν υπάρχει ούτε εργασία, ούτε βιωσιμότητα επιχειρήσεων. Θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο από την κυβέρνηση. Σε μια εβδομάδα, έχουν αλλάξει τρία πλάνα, ως προς το άνοιγμα των καταστημάτων. Αυτό δείχνει πανικό».
Κατάλογοι … μιας χρήσης
«Θα χρειαστεί να αλλάξουμε όλον τον τρόπο σερβιρίσματος», σημείωσε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο Ηρακλείου, Γιάννης Γεωργαλής, κάνοντας λόγο ακόμη και για καταλόγους μιας χρήσης. «Πλέον στα έξοδα θα περιλαμβάνονται έξτρα ανάγκες, όπως απολυμάνσεις, γάντια, μάσκες για το προσωπικό. Λαμβάνοντας υπόψη και τα πάγια έξοδα, θα κληθούμε να εργαστούμε, εξυπηρετώντας πολύ λιγότερους πελάτες, αλλά με περισσότερα έξοδα. Εγώ για να βγάλω το μεροκάματο, για πρώτη φορά, κάνω διανομή του φαγητού».