Ηράκλειο: Στην Αθήνα λόγω έλλειψης κρεβατιού ΜΕΘ ο 53χρονος ελαιοχρωματιστής που έπεσε από ύψος

Πρέπει να διαβάσετε

Στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Αθήνα μετάφερθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης με C-130 ο 53χρονος ελαιοχρωματιστής, ο οποίος τραυματίστηκε χθες το πρωί εν ώρα εργασίας. Υπενθυμίζεται πως ο 53χρονος ενώ βρισκόταν σε σκαλωσιά ήρθε σε επαφή με ρεύμα κι αυτό προκάλεσε την πτώση του από ύψος. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του, ο ελαιοχρωματιστής νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση, λόγω των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων που υπέστη από την πτώση. Το ρεύμα προκάλεσε επιφανειακά εγκαύματα μόνο.

Τόσο το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ, όσο και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καταγγέλλουν ότι η μεταφορά του στην Αθήνα κρίθηκε αναγκαία όχι λόγω εξειδικευμένης νοσηλείας, αλλά λόγω έλλειψης κρεβατιού ΜΕΘ. ” Αρχικά μεταφέρθηκε στη χειρουργική κλινική του ΠαΓΝΗ, κρίθηκε όμως απαραίτητη η εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Περίμεναν μέχρι το βράδυ, ωστόσο δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη όχι μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά σε ολόκληρη την Κρήτη. Επομένως γύρω στις 22:30-23:00 έγινε η αεροδιακομιδή του” ανέφερε στο Creta24.gr ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης.

“Το σημερινό περιστατικό με την μεταφορά βαρέως πάσχοντα στο Θριάσειο νοσοκομείο λόγω έλλειψης κρεβατιού ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ και συνολικά στο νησί επιβεβαιώνει αυτό που είχαμε τονίσει ότι η μείωση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο και θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα τόσο στη μείωση των τακτικών χειρουργείων καρδιοχειρουργικών, θωρακοχειρουργικών και άλλων σοβαρών περιστατικών, που συχνά χρήζουν μετεγχειρητικής εντατικής παρακολούθησης όσο και για τα έκτακτα περιστατικά που χρήζουν κρεβάτι ΜΕΘ” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι κίνδυνοι της ανεπάρκειας και της υποστελέχωσης ΜΕΘ και χειρουργείων για την υγεία των ασθενών είναι τεράστιοι. Το είχαμε ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ. Η νοσηρότητα και η θνητότητα θα αυξηθούν, αν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται σε κλινικές εκτός ΜΕΘ ή όταν καθυστερεί σημαντικά η χειρουργική αντιμετώπισή τους ή η εντατική παρακολούθησή τους.
Η υγεία όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις, αλλά η μείωση του κόστους.

Ήδη δύο κρεβάτια ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ είναι συνήθως κλειστά λόγω ανεπάρκειας (νοσηλευτικού κυρίως) προσωπικού. Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ υπηρετούν 60 περίπου νοσηλευτές, ενώ για να λειτουργεί με ασφάλεια χρειάζονται τουλάχιστον 100. Οι μισοί περίπου από τους υπηρετούντες νοσηλευτές είναι επικουρικοί και ειδικευόμενοι, δηλαδή συμβασιούχοι και εργαζόμενοι που ακόμη εκπαιδεύονται. Και το ιατρικό προσωπικό όμως έχει ελαττωθεί, καθώς, μετά από αρκετές αποχωρήσεις, έχουν μείνει 14 εντατικολόγοι (ενώ παλιότερα υπηρετούσαν 19). Ανεπαρκές είναι και το προσωπικό καθαριότητας καθώς και οι μεταφορείς που καλύπτουν τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Η πληρότητα της ΜΕΘ συνήθως υπερβαίνει το 70%, ενώ την τουριστική περίοδο φτάνει το 100%.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ,ΥΠΕ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΓΝΗ

Πού θα νοσηλεύονται ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης και μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής σε έκτακτα περιστατικά και σε μια περίοδο που αναμένεται έξαρση των ιογενών λοιμώξεων αναπνευστικού; Μήπως σε κοινούς θαλάμους και όχι μόνο υπό την εποπτεία γιατρών νοσηλευτών χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και εξειδίκευση (σύμφωνα με την εγκύκλιο του Φλεβάρη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας);
Πού θα νοσηλεύονται ασθενείς που διακομίζονται στο ΠΑΓΝΗ από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο; Σημειώνεται ότι και στο Βενιζέλειο τρία κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά και οι υποστελεχωμένες ΜΕΘ Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου έχουν μόνο 6-7 κλίνες η καθεμία.

Ο περιορισμός των τακτικών χειρουργείων του ΠΑΓΝΗ θα εκτοξεύσει επίσης περαιτέρω τις αναμονές (μηνών ακόμη και χρόνων) σε μια λίστα με περισσότερους από 3500 ασθενείς. Πόσο ακόμη θα αργούν να χειρουργηθούν ασθενείς, όταν τακτικά χειρουργεία δεν γίνονται ούτε στο Βενιζέλειο ούτε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου; Παράλληλα, λίγα είναι τα τακτικά χειρουργεία που γίνονται στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, ενώ έχει κλείσει η Β Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων μετά από 3 παραιτήσεις γιατρών.

Ένα αναγκαίο μέτρο, η απολύμανση και συντήρηση της ΜΕΘ, θα φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ και των τεράστιων αναμονών στις λίστες χειρουργείου. Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα των ελλιπέστατων (διαχρονικά) κρατικών προϋπολογισμών των νοσοκομείων.

Σκοπός είναι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το κράτος να περιοριστεί στο ελάχιστο και να στηρίζεται κυρίως στον ΕΟΠΥΥ και στις άμεσες πληρωμές των ασθενών. Διεκδικούμε την αύξηση νέων κλινών ΜΕΘ και χειρουργείου και την πλήρη στελέχωσή τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται καθολικά οι ανάγκες των ασθενών σε εντατική θεραπεία και σε έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα