Στη «μάχη» των σκουπιδιών στο Ηράκλειο μπαίνει και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.
Κλιμάκια της Υπηρεσίας θα διενεργούν αυτοψίες στους σωρούς σκουπιδιών που έχουν δημιουργηθεί γύρω από κάδους, σε διάφορα σημεία του δήμου, για όσο διαρκεί το πρόβλημα με την αποκομιδή απορριμμάτων.
Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA και την Μίρκα Οικονομοπούλου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης, τόνισε πως η υπηρεσία έχει δεχτεί πολλές καταγγελίες από πολίτες για ξεχειλισμένους κάδους σκουπιδιών, όπου τα απορρίμματα παραμένουν για αρκετές μέρες, με τρωκτικά να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. «Είναι κάτι που μας ανησυχεί εν δυνάμει, έχουμε κάποιες αναφορές αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγραφή μέχρι τώρα. Θα ξεκινήσουμε αυτοψίες για να συμβάλουμε στην προστασία της δημόσιας υγείας», σημείωσε.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάκης, όταν τα απορρίμματα παραμένουν στους κάδους και πόσο μάλλον έξω από αυτούς, εκτεθειμένα για περισσότερες από μία ή δύο ημέρες αποτελούν τροφή για τρωκτικά και έντομα, ενώ και η αποσύνθεση των οργανικών απορριμμάτων, με τα υγρά να τρέχουν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια αποτελεί από μόνη της πρόβλημα. «Πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί ανά πάσα στιγμή. Ευτυχώς η Περιφέρεια Κρήτης έχει προνοήσει και υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα κονδύλια, ώστε αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε κάποιο πρόγραμμα καταπολέμησης, αν και δεν είναι αρμοδιότητα μας», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της διαδικασίας αποκομιδής απορριμμάτων που ανακοινώθηκαν χθες από τον Δήμο Ηρακλείου, τα οποία χαρακτήρισε μεν ικανοποιητικά, τόνισε δε ότι η διαδικασία της αποκομιδής θα πρέπει να συνοδεύεται και από καθαριότητα η ήπια απολύμανση των χωρών όπου ήταν συγκεντρωμένα τα σκουπίδια. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει και ψεκασμός για τα έντομα», σημείωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και τόνισε πως έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε, δεν είναι αρμοδιότητά μας, όμως είμαστε όλοι συμπαίκτες στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Και ο δήμος και η Περιφέρεια και οι πολίτες».
Τέλος ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως και οι δημότες μπορούν να βοηθήσουν όσο διαρκεί το πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα τόνισε πως θα πρέπει να χρησιμοποιούν σακούλες απορριμμάτων και όχι κοινές σακούλες, τις οποίες μάλιστα να κλείνουν καλά. «Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε την ευθύνη μας και να κρατάμε για λίγο, όσο αυτό είναι εφικτό, τα απορρίμματα στο μπαλκόνι μας», συμπλήρωσε.
Τέλος ο κ. Παπαδάκης στάθηκε στα «βουνά» από ογκώδη αντικείμενα που έχουν εμφανιστεί σε διάφορα, ήδη επιβαρυμένα από σκουπίδια, σημεία της πόλης, τα οποία ασυνείδητοι πολίτες βρήκαν ευκαιρία να ξεφορτωθούν μέσα στην γενικότερη άσχημη εικόνα. Σημείωσε πως τα ογκώδη αντικείμενα επιδεινώνουν κατά πολύ το πρόβλημα, καθώς αποτελούν τα σημεία εκείνα, μέσα στα οποία μπορούν να φωλιάσουν έντομα και τρωκτικά και μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε πολύ μεγάλες εστίες μόλυνσης.