Ηράκλειο: «Σταγόνα στον ωκεανό» οι διορισμοί, λένε οι εκπαιδευτικοί

Πρέπει να διαβάσετε

Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες για τη νέα σχολική περίοδο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δομίνικος Θεοτόκοπουλος» Ρένα Τερζάκη.

Η κα. Τερζάκη αναφέρθηκε στους διορισμούς που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα λέγοντας πως πρόκειται για «διορισμούς ανάσα». «12 χρόνια δεν είχε διοριστεί ούτε ένας μόνιμος εκπαιδευτικός, έγιναν κάποιοι διορισμοί βέβαια μετά από τόσα χρόνια αδιοριστίας και συνταξιοδότησης, δημιουργήθηκαν μεγάλα κενά».

 Σύμφωνα με την ίδια, πέρσι στο νομό Ηρακλείου είχαμε 1.500 αναπληρωτές, τώρα διορίστηκαν 500 εκπαιδευτικοί. Συνεπώς από την 1η Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα σχολεία, μιλάμε για πάνω από 1.000 κενά. «Πέρσι συνταξιοδοτήθηκαν 8.000 συνάδελφοι και από ότι φαίνεται τον ίδιο αριθμό θα έχουμε και φέτος».

Όπως ανέφερε η κα. Τερζάκη, οι 10.000 διορισμοί δεν καλύπτουν τα κενά. «Μιλάμε για πάνω από 500 χιλ. αναπληρωτές, οπότε οι 10 χιλ. τι να καλύψουν, μιλάμε για σταγόνα στον ωκεανό. Οι συνάδελφοι που εμβολιάστηκαν μετά από 12 χρόνια ανασφάλειας, διορίστηκαν κάποιοι. Υπήρχε χαρά αλλά σκεφτείτε πόσο ακόμη περιμένουν, δεν ξέρουν που θα δουλέψουν την επόμενη χρονιά, είναι κατάσταση ομηρίας».

Οι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί σε ένα 75% και όπως ανέφερε η κα. Τερζάκη,  πρόκειται για μια ομάδα που είχε στηρίξει τον εμβολιασμό. «Προτρέπουμε συναδέλφους μας και άλλο κόσμο να πάνε να εμβολιαστούν, είναι ένα όπλο για την πανδημία, όμως το εμβόλιο δεν αποτρέπει τη νόσηση. Ζητούσαμε και πέρσι από τον ΕΟΔΥ, ιχνηλάτηση με τεστ σε εκπαιδευτικούς και παιδιά ώστε να εμποδιστεί η διασπορά. Αυτό που θέλουμε είναι ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Είδαμε και με την τηλεκπαίδευση τα προβλήματα».

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί ζητούν μείωση των παιδιών στα τμήματα και όχι 25 μαθητές όπως στην πρώτη καραντίνα. «Την μάσκα ακόμη και τα νήπια έμαθα να την φορούν, την αλλάζουν και ήταν το μόνο μέτρο που τηρήθηκε. Τα παιδιά όταν τα ενημερώνεις, τα υποστηρίξεις, τα πείσεις, ακολουθούν. Αν τα απειλήσεις και τα τιμωρήσεις θα αντιδράσουν όπως και οι ενήλικοι».

Πρόσθεσε δε, πως ο μόνος τρόπος να πείσεις τον κόσμο να ακολουθήσει είναι η ενημέρωση, η υποστήριξη και η πειθώ. «Οι απειλές και οι τιμωρίες δεν πιάνουν. Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, ο καθένας έχει τους λόγους του. Υπάρχει μια ομάδα που δεν μπορεί να εμβολιαστεί, υπάρχει και η ομάδα που δεν έχει πειστεί. Επομένως αυτό που θα έπρεπε να γίνει, είναι έτσι όπως είπαν από τον ΕΟΔΥ. Να παρέχει η πολιτεία τη δυνατότητα να έρχεται ελεγμένος ο εκπαιδευτικός αλλά όχι από την τσέπη του».

Κλείνοντας, η κα. Τερζάκη αναφέρθηκε στην τηλεκπαίδευση λέγοντας πως υπήρχαν αρκετά παιδιά που δεν είχαν πρόσβαση με αποτέλεσμα οι συνθήκες να είναι πολύ δύσκολες. «Για να γίνουν τάξεις ενισχυτικής διδασκαλίας χρειάζεται προσωπικό. Να δουν που υπάρχουν κενά και πόσα και ποια παιδιά θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αυτή ώστε να καλύψουν τα κενά».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα