Σε ένα πραγματικό «σαφάρι», προκειμένου να εντοπίσουν ακίνητο με προσιτό ενοίκιο, επιδίδονται εδώ και μήνες χιλιάδες πολίτες.

Η μεγάλη ελπίδα των περισσοτέρων βασιζόταν στη «βύθιση» των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία στις τουριστικές μετακινήσεις. Η χαμηλή κινητικότητα, σκέφτονταν πολλοί, θα οδηγούσε πολλούς ιδιοκτήτες να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή τα «παραδοσιακά» ενοίκια, με συνέπεια να υπάρχει μεγαλύτερο εύρος κατοικιών και, ενδεχομένως, σχετικά χαμηλές τιμές.

Η πραγματικότητα όμως διέψευσε τις προσδοκίες σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η Πρόεδρος των Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη. «Η πανδημία και η αγορά των ακινήτων πάνε χέρι – χέρι. Οι μισθώσεις κατοικιών κινούνται με τους δικούς τους ρυθμούς. Δηλαδή η αγορά μισθώσεων έχει δικούς της ρυθμούς και δεν ακολουθεί την πανδημία γιατί όχι μόνο δεν υποχώρησαν τα μισθώματα κατά τη διάρκεια της κακής οικονομικής κατάστασης λόγω της πανδημίας αλλά συνέχισαν την ανοδική τους πορεία οι αυξήσεις των μισθωμάτων. Από το 2015 έως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 38% ενώ πολλοί περίμεναν και ήταν λογικό, ότι εφόσον δεν θα δουλέψει το Airbnb και όλα τα ακίνητα που προορίζονταν για βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα έπεφταν στην αγορά, θα υπήρχαν αρκετά σπίτια για ενοίκια και η μεγάλη προσφορά θα μείωνε τα μισθώματα. Δυστυχώς διαψευστήκαμε όλοι και έγινε το αντίθετο». 

Μάλιστα, η κ. Μαυράκη εξήγησε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν κατοικίες, μονοκατοικίες και καλά διαμερίσματα είναι σε στάση αναμονής. «Με το που θα επανέλθουμε στην κανονικότητα πιστεύουν ότι θα έχει μεγάλη ζήτηση. Ότι η χώρα μας, επειδή είναι μια από τις πιο ασφαλής θα έχει μεγάλη ζήτηση ή ακόμη και αν καθυστερήσουν να έρθουν, θα εισπράξουν περισσότερα από το να τα δώσουν σε μακροχρόνια μίσθωση». 

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας. Σήμερα λόγω της στενότητας της χρηματοδότησης των τραπεζών και της κακής οικονομικής κατάστασης, οι περισσότεροι αναγκάζονται να προσφύγουν σε κατοικία προς ενοίκιο. «Όμως λόγω των μαύρων χρόνων της κρίσης δεν υπήρξε ανοικοδόμηση, συνεπώς δεν υπάρχουν καινούριες κατοικίες και διαμερίσματα. Αρκετά διαμερίσματα έχουν χαθεί από τους ιδιοκτήτες τους λόγω κόκκινων δανείων».