Ηράκλειο: Στα δικαστήρια οι συμβασιούχοι – Αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον

Πρέπει να διαβάσετε

Στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου βρίσκονται από το πρωί συμβασιούχοι σε δήμους του νομού Ηρακλείου και υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, όπου εκδικάζονται οι υποθέσεις που θα κρίνουν την παραμονή τους ή όχι στην εργασία τους.

Πρόκειται για 1700 εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι ζητούν να παραμείνουν στην εργασία τους, ενώ στο πλευρό τους στέκονται οι δήμοι αλλά και η Περιφέρεια, οι οποίοι θα αποδεκατιστούν εάν τελικά οι εργαζόμενοι χάσουν τη δουλειά τους.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι ζητούσαν αναβολή μέχρι τέλος χρόνου, έτσι ώστε να διεκδικήσουν νομοθετική παρέμβαση μέσω προκήρυξης για τη μονιμοποίησή τους, ωστόσο τα αιτήματα αναβολής απορρίφθηκαν και έτσι οι υποθέσεις που έχουν «χρεωθεί» σε πέντε διαφορετικούς δικαστές θα εκδικαστούν κανονικά ως ξεχωριστές υποθέσεις, ανάλογα με τον δήμο ή την υπηρεσία και το πότε έχουν προσληφθεί οι εργαζόμενοι.

Λίγο μετά τις 10:30 ξεκίνησε η εκδίκαση των υποθέσεων με πρώτη αυτήν που αφορά τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Κρήτης. Όπως τονίστηκε στην διάρκεια των καταθέσεων, οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα σε ενδεχόμενη απομάκρυνσή τους, καθώς θα αποδεκατιστούν οι υπηρεσίες.

Αυτήν την ώρα εκδικάζεται η υπόθεση των 650 συμβασιούχων στο δήμο Ηρακλείου.

Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς κατά την διάρκεια της κατάθεσής του ανέφερε πως τα 2/3 των εργαζομένων στα απορριμματοφόρα είναι συμβασιούχοι, ενώ σημείωσε πως η αντικατάστασή τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν είναι πολλοί εκείνοι που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να εργαστούν στα απορριμματοφόρα. «Σε τρεις μήνες δεν θα υπάρχουν άτομα να μαζέψουν τα σκουπίδια. Και λόγω εκλογών δεν θα μπορούν να προσληφθούν και το Ηράκλειο θα γεμίσει σκουπίδια, θα γίνεται αποκομιδή στο 1/3. Τον Αύγουστο τα σκουπίδια θα είναι βουνά».

Κύμα συμπαράστασης

Εκτός από τους αυτοδοικητικούς φορείς οι οποίοι στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων για παραμονή στην εργασία τους, πλήθος φορέων και σωματείων συμπαραστέκεται στη «μάχη» των συμβασιούχων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλειου και ο Σύλλογος Εργαζομένων δήμου Ηρακλείου αναφέρουν:

«Ως Σύλλογοι Εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση του νομού ,με κάθε τρόπο, μέσα από απεργίες , ανακοινώσεις, συνεντεύξεις και δελτία τύπου προσπαθούμε να αναδείξουμε το μείζον θέμα των δήμων: Την υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών!

Μια υποστελέχωση που δεν έχει επέλθει τυχαία ή συγκυριακά. Είναι απόρροια μνημονιακών δεσμεύσεων και ακραίας νεοφιλελεύθερης στόχευσης. Μεθοδευμένα οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν αφεθεί στην τύχη τους , με ελάχιστο προσωπικό .Ο στόχος είναι προφανής : Απαξίωση των υπηρεσιών αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο τους ,να παρέχουν σωστές υπηρεσίες στους δημότες και στο βάθος ιδιωτικοποιήσεις , οι οποίες είδαμε όλοι με τον ποιο τραγικό τρόπο που οδηγούν με τη δολοφονία στα Τέμπη!

Δυστυχώς ως εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε θρηνήσει και εμείς πολλές φορές νεκρούς και τραυματίες τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν συνέπεια εργασιακής εξάντλησης και όχι κακιάς ώρας. Σε πολλούς δήμους έχουμε φαινόμενα μαύρης εργασίας όσο απίστευτο και αν ακούγεται .Φαινόμενο που αναδείχθηκε μέσα από το θανατηφόρο ατύχημα ανασφάλιστης (!) εργαζόμενης ως πλήρωμα απορριμματοφόρου!

Δεν είναι αυτή η αυτοδιοίκηση που θέλουμε. Δεν είναι αυτή η αυτοδιοίκηση που αξίζουν οι δημότες Δεν θέλουμε να πηγαίνουμε στη δουλειά μας κι «όπου βγει» καθημερινά!

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου , δεκάδες συνάδελφοι μας εργαζόμενοι στους δήμους του νομού , με διαφόρων μορφών συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσέρχονται στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου διεκδικώντας την παραμονή τους στην εργασία. Οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται πολλά χρόνια δίπλα μας ,καλύπτοντας τα εργασιακά κενά που έχει δημιουργήσει η απαξίωση του κεντρικού κράτους και σε πολλές υπηρεσίες δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι λειτουργούν λόγω της παρουσίας τους.

Οι δύο Σύλλογοι δηλώνουμε από κοινού, ότι είμαστε μαζί τους , τους στηρίζουμε και απαιτούμε και από τις δημοτικές αρχές να στηρίξουν στις δικαστικές αίθουσες την παραμονή αυτών των εργαζομένων στις θέσεις τους. Καλούμε δε την κυβέρνηση να δει με την σοβαρότητα που απαιτούν οι καιροί , την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί στην βουλή , μετά από συνεργασία των σωματείων μας με νομικούς και να δώσει οριστική λύση στην εργασιακή ομηρία των ανθρώπων αυτών οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επίσης την καλούμε να επανεξετάσει τον κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις στο δημόσιο , εξαιρώντας τους ΟΤΑ ,δίνοντας τους μια άλλη εναλλακτική σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ζητάμε δήμους με υπηρεσίες στελεχωμένες πλήρως ,με καταρτισμένο προσωπικό. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να διαφυλάξουν τον δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα και ρόλο, οποίος απορρέει από το Σύνταγμα της χώρας μας».

Στο πλευρό των συμβασιούχων και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου,  το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

 «Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και με την στήριξη των Σωματείων Εργαζομένων στους Δήμους του νομού και της Περιφέρειας Κρήτης συμπαραστέκεται στους παρατασιούχους συμβασιούχους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιδιώκοντας την εκ νέου παράταση των συμβάσεων εργασίας τους.

Στο πλευρό μας έχουμε τόσο τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, όσο και τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, καθώς και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, που με δηλώσεις τους και αποφάσεις τους εκφράζουν την αναγκαιότητα παράτασης των συμβασιούχων για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και της Περιφέρειας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται η παράταση των συμβάσεων των παραπάνω εργαζομένων, αφού είναι αδύνατη η άμεση αντικατάστασή τους (δεδομένου ότι από τις 13/3/2023 με εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις λόγω προεκλογικής περιόδου) είναι επιτακτική η ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου η ανάγκη διατήρησης των εργαζομένων στις συγκεκριμένες θέσεις είναι αυξημένη, ιδιαίτερα για την αποκομιδή των σκουπιδιών

Το ΕΚΗ ζητάει από την Κυβέρνηση την άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας με σκοπό την παύση ομηρίας όλων αυτών των εργαζομένων, που εκτελούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας.

Να σημειωθεί ότι τα Σωματεία των ΟΤΑ του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΕΚΗ έχουν αποστείλει προς την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς σχέδιο νόμου για την μόνιμη επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος».

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου αναφέρει:

«Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου, στέκεται δίπλα στους αγώνες των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου των Δήμων και της Περιφέρειας, Ηρακλείου, για σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, απέδειξε με τον χειρότερο τρόπο, ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων, τόσο της σημερινής (ΝΔ) όσο και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) που συντάσσονται με τις οδηγίες της ΕΕ και συμφωνούν μεταξύ τους, μόνο δεινά μπορούν να επιφέρουν στον λαό. Είναι η πολιτική της υποστελέχωσης και των ιδιωτικοποιήσεων, του κέρδους, πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Είναι η ίδια πολιτική που επιλέγει την αποδυνάμωση και την συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών. Που έχει δημιουργήσει τεράστιες ελλείψεις σε οργανικές θέσεις και στους Δήμους του Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης. Όπου έχει δώσει δομές των δήμων σε ιδιώτες, αναπτυξιακούς οργανισμούς και εργολάβους. Χωρίς τελικά να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών, αλλά τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όλο το αντεργατικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από την σημερινή και στηρίχτηκε από τις δημοτικές αρχές τόσα χρόνια, ποδοπατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, έχει αναγκάσει τους συμβασιούχους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, να ζουν μια διαρκή ομηρία. Να εργάζονται με όλες τις μορφές «ελαστικής» εργασίας και να αποτελούν ένα «φτηνό» εργατικό δυναμικό για το μεγάλωμα της κερδοφορίας των λίγων.

Τελευταίο παράδειγμα της συνέχισης αυτής της πολιτικής, ώστε να συνεχιστεί, κεκαλυμμένα αυτή η ομηρία, είναι η πρωτοβουλία που ανέλαβε και στήριξε, μερίδα εργατικών σωματείων των ΟΤΑ Ηρακλείου, της απαράδεκτης πρότασης νόμου που κατέθεσε στη Βουλή για συζήτηση, Βουλευτής του Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ και αφορά τη δημιουργία μητρώου αιώνιων συμβασιούχων! Νομιμοποιεί δηλαδή, την εργασιακή ομηρία, την ανασφάλεια και καθιερώνει την εργασία με ημερομηνία λήξης, χωρίς να εξασφαλίζει το αντικείμενο εργασίας ή τον φορέα απασχόλησης, το ύψος των αποδοχών ή την αναγνώριση προϋπηρεσίας.

Πρόκειται για εξόφθαλμη κοροϊδία, που απέχει πολύ από την τακτοποίηση των συναδέλφων συμβασιούχων και εδραιώνει την κατάργηση του δικαιώματος τους στη μόνιμη και σταθερή δουλεία με πλήρη δικαιώματα, και υποτάσσεται για άλλη μια φορά στις οδηγίες της ΕΕ και τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, καλεί τους συναδέλφους συμβασιούχους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, να μην σκύψουν το κεφάλι και να ξεσηκωθούν, δίπλα στο σωματείο τους. Να αφήσουν στην άκρη σειρήνες που λένε ότι Δημοτική αρχή και Περιφέρεια είναι δίπλα στους εργαζόμενους και ότι στηρίζουν. Που καλλιεργεί την λογική του εφησυχασμού και της ανάθεσης σε σωτήρες. Αν στηρίζουν και στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια, γιατί με την πρώτη ευκαιρία ήταν απέναντι από τους εργαζόμενους και δεν ανέλαβαν ούτε μία πρωτοβουλία παρ’ όλες τις αποφάσεις που έχουν παρθεί στα δημοτικά συμβούλια. Τα περί κροκοδείλιων δακρύων και επιστολών στην κυβέρνηση, όλοι ξέρουμε ότι γίνονται για τα μάτια του κόσμου. Εδώ δεν χωράει να πατάς σε δύο βάρκες, είσαι ή με τους εργαζόμενους ή με την πολιτική της δημοτική αρχής και της κυβέρνησης που θέλει τους εργαζόμενους όμηρους.

Άλλωστε, φωτεινό παράδειγμα που διαψεύδει όσους υποστηρίζουν ότι η στελέχωση των υπηρεσιών με συμβασιούχους είναι μονόδρομος, αποτελεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με την προκήρυξη 3Κ ως αποτέλεσμα των πολυήμερων κινητοποιήσεων του κλάδου.

Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των δημάρχων. Να τους τιμωρήσουν με όλους τους τρόπους. Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε ανακυκλώσιμα υλικά που σήμερα μας έχουν ανάγκη και μας κρατάνε και αύριο μας πετάνε στην ανεργία.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου, πάντα στο πλευρό των συμβασιούχων, έδωσε τα προηγούμενα χρόνια, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει ασίγαστα τον αγώνα για μόνιμη, σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα. Δίνουμε τον αγώνα για την μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου, σε αορίστου, για να καλυφθούν πλήρως οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων στον νομό μας, με όλες τις απαιτούμενες δαπάνες να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα ταμεία των δήμων που ήδη αιμορραγούν από την συνεχιζόμενη επί χρόνια αντιλαϊκή πολιτική τους».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα