Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΚ Επιμελητηρίου Ηρακλείου, αναφορικά με το αίτημα παραχώρησης 6 αιθουσών του κτιρίου στη Νέα Αλικαρνασσό, για την στέγαση μαθητών του 24ου και 31ου Δημοτικού.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλλα Αρχοντάκη ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο ότι είναι άλλη δομή το Επιμελητήριο Ηρακλείου και άλλο το ΚΕΚ, ωστόσο όλοι είναι ενήμεροι για την κατάσταση. «Από χθες το πρωί που εγώ και ο κ. Περισυνάκης πήγαμε, θεωρήσαμε ότι είναι κατάλληλες οι αίθουσες του ΚΕΚ, τις ζητήσαμε προφορικά και στείλαμε το αίτημα με τις υπογραφές των 4 ατόμων της Επιτροπής. Της άτυπης Επιτροπής, που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις, τις έδωσα. Δηλαδή, ότι η καθαριότητα μόλις φύγουν τα παιδιά 13.15 την αναλαμβάνουμε εμείς, 15.00 η ώρα το ΚΕΚ θα είναι έτοιμο. Θα στείλουμε επόπτη, προσφέραμε και μίσθωμα. Εγώ είπα ότι μπορούμε να πληρώσουμε μίσθωμα. Είπα ότι μπορούμε να πληρώσουμε μίσθωμα για τυχόν φθορές και όποιες φθορές γίνουν, αν γίνουν θα τις αποκαταστήσει ο δήμος. Σκοπεύουμε να πάμε μεγάλα παιδιά, που ξέρουν από υπολογιστές, θα μπορούν να προσέχουν το υλικό, που υπάρχει, τις αίθουσες που είναι ήδη διαμορφωμένες αίθουσες διδασκαλίας».

Όπως ανέφερε η κα. Αρχοντάκη, η αγωνία των γονέων και η αγανάκτηση τους είναι κατανοητή, ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το σχολείο είναι σε μια περιοχή πυκνοδομημένη στο κέντρο του Ηρακλείου. «Είναι δύσκολο να βρεθούν αίθουσες, πολύ κοντά και η άλλη πρόταση που έχει ξεκινήσει με το Γυμναστήριο του ΕΛΜΕΠΑ είναι πολύ μακριά. Χρειάζεται χρόνος να διαμορφωθεί, πέφτει σε κίνηση τριών αρτηριών που είναι σε μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο το πρωί και θέλω να παρακαλέσω από καρδιάς τη διοίκηση του ΚΕΚ, να σκεφτεί πολύ σοβαρά τα παιδιά».

Δέσμευση Αλιφιεράκη στο CRETA για τη μεταφορά των «άστεγων» μαθητών

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, επεσήμανε πως όταν βγήκε το θέμα, αν δεν υπήρχε η απασχόληση των αιθουσών και του προσωπικού στο ΚΕΚ, δεν θα υπήρχε θέμα. «Θέλουμε να βρούμε μια λύση, πως μπορούμε να κάνουμε τα μαθήματα, γιατί είναι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει με άλλου φορείς, εργαζομένους, ανέργους κλπ., που πρέπει να το φέρουμε σε πέρας. Μπορούμε να το κάνουμε,  αν ο δήμος έχει την όρεξη,  μπορούμε να τα βρούμε. Σήμερα είμαι εκτός Ηρακλείου, δεν είμαι κοντά στο θέμα, το παρακολουθώ. Αύριο έχουμε συμβούλιο. Θέλω να ακούσω και τον Διευθυντή και το Συμβούλιο,  γιατί δεν τα ξέρουμε όλοι όλα. Έγιναν αυτά, μπορεί να δόθηκαν εξηγήσεις οπουδήποτε. Σημασία έχει να το δούμε σφαιρικά το θέμα και πιστεύω ότι μπορούμε να δώσουμε λύση μια και καλή».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Γονέων του 24ου-31ου Δημοτικού Σχολείου Μανώλης Ανδρουλακάκης, σημείωσε πως όλοι προσπαθούν να βρουν λύση για τα παιδιά, που μένουν εκτός των σχολικών αιθουσών. «Είναι η 18η ημέρα από το σεισμό. Τα παιδιά και οι γονείς είναι ανάστατοι, έχει ανατραπεί το πρόγραμμα μας. Οι περισσότεροι δουλεύουμε ευτυχώς ή δυστυχώς, λίγοι έχουν πολυτέλεια να είναι μαζί με τα παιδιά τους το πρωί. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Θεωρούσαμε ότι σε μια πόλη όπως το Ηρακλείου, θα μπορούσε να βρεθεί λύση για 150 παιδιά. Δεν είναι μόνο τα δικά μας παιδιά. Κοιτάμε προς το Αρκαλοχώρι εκεί είναι τα σοβαρά προβλήματα. Θέλουμε λίγο να στραφεί ο δήμος μας, με περισσότερη ζέση στο πρόβλημα μας. Εδώ και μια εβδομάδα ξέρουμε ότι δεν υπάρχει προοπτική να λειτουργήσει άμεσα το παλιό δημοτικό σχολείο, το Γερωνυμάκειο. Οι γονείς δεν ξέρουν που να στραφούν. Είχαμε μια αρνητική απάντηση από το δήμο, ότι δεν υπάρχουν χώροι αλλά δεν υπήρξε κάποια άμεση κίνηση. Εμείς προτείναμε φορείς που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις μεταξύ αυτών και το ΚΕΚ. Ο δήμος τις εξέτασε, προσπαθούμε όλοι μαζί να δούμε πως θα ξεπεράσουμε τα σχολεία. Να απευθύνω στον κ. Αλιφιεράκη, την έκκληση 400 οικογενειών. Είμαστε σε απόγνωση, αν θέλετε, οτιδήποτε από εμάς, έχουμε κάνει συζητήσεις, να κάνουμε εράνους για να αγοράσουμε οικίσκους, έχουμε πάρει προσφορές. Είμαστε διατεθειμένοι, να βάλουμε χρήματα ως εγγύηση, για τυχόν ζημιές αλλά και να προσλάβουμε καθαρίστριες».

Πρόσθεσε δε, πως τόσο ο ίδιος αλλά και άλλοι γονείς, θα εγγυηθούν προσωπικά για όποια ζημιά σημειωθεί. «Είμαστε αξιόπιστοι άνθρωποι, μπορούμε να βρούμε μια λύση. Καταλαβαίνω ότι το Επιμελητήριο είχε καλή εγκατάσταση, έχει δικές του υποχρεώσεις. Έχω περάσει ως μαθητής από τα ΚΕΚ ήταν και πολύ θετική η εμπειρία μου, αλλά ερχόμαστε ως ικέτες».

Ο κ. Αλιφιεράκης ανέφερε πως είναι γνώστες της κατάστασης και το επιθυμητό είναι να βρεθεί μια «χρυσή τομή». «Μέχρι στιγμής δεν ξέραμε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Εφόσον είναι επιτακτική η ανάγκη αυτή και η μαρτυρία των γονέων είναι σημαντική, έχουμε βρει λύσεις αλλά χρειάζεται και η απόφαση του Συμβουλίου. Δεν έχω πλήρη επαφή με άλλους για να το λύσουμε. Δεν λύνονται τα θέματα αυτά μέσα από το τηλέφωνο. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του ΚΕΚ».

«Η θέση μου είναι θετική δεν το κρύβω, λέω ότι μπορούμε με το δήμο να βρούμε λύση. Δεν θέλω να βάλω σε καμία περιπέτεια γονείς και μαθητές. Νομίζω ότι μπορούμε να το λύσουμε και τη Δευτέρα να είναι όλα έτοιμα» τόνισε ο κ. Αλιφιεράκης.

Η εκπρόσωπος των Γονέων του 24-31ου Δημοτικού Σχολείου Ευαγγελία Σταυρακάκη ανέφερε πως δεν ζητούν τις αίθουσες μέχρι να επισκευαστεί το σχολείο αλλά το πολύ για τρεις μήνες.  «Το άμεσο πρόβλημα που έχουν τα παιδιά,  είναι να μπουν και να ξεκινήσουν μαθήματα. Ζητάμε τρεις μήνες και έξι αίθουσες».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αλιφιεράκης δεσμεύτηκε να καλύψει όλες τις ανάγκες των παιδιών. «Εγώ λέω αυτά. Οτιδήποτε πω εγώ είναι προς μια κατεύθυνση αλλά μπορεί να υπάρξει κάτι που δεν το γνωρίζω».

Παρέμβαση στον «αέρα» της τηλεόρασης CRETA έκανε και η Διευθύντρια Αναστασία Αράπογλου,  η οποία τέθηκε υπέρ της λύσης, τα παιδιά να μεταφερθούν στο ΚΕΚ για 3 μήνες. «Εγώ είμαι υπέρ της λύσης. Είμαι υπέρ οποιασδήποτε λύσης. Δεν πρέπει να χαθεί άλλη ώρα διδασκαλίας».