Ηράκλειο: Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της εστίασης – Φόβοι για «λουκέτα»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της εστίασης στο Ηράκλειο, με τις συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νίκος Ρηγάκης ανέφερε πως η εστίαση έχει περάσει δύο δύσκολα χρόνια και οι επιχειρηματίες το βιώνουν καθημερινά. «Οι περισσότεροι επιχειρηματίες βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση από το θέμα των ανατιμήσεων, πολλοί νομίζουν ότι έχουμε φύγει από αυτό που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα. Οι επιχειρήσεις έχουν υποχρεώσεις και όλο αυτό δεν έχει σταματημό. Συνεχίζεται σε μεγαλύτερη ένταση χωρίς να βλέπουμε μια βοήθεια ή κάπου να σταματήσει όλο αυτό».

Σύμφωνα με τον κ. Ρηγάκη, οι λογαριασμοί ρεύματος αλλά και οι ανατιμήσεις που είναι καθημερινές, ζορίζουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. «Βλέπουμε σε όλα τα προϊόντα, στον καφέ, στα λάδια, ανατιμήσεις. Το ηλιέλαιο έχει εκτοξευθεί, ενδεικτικά θα αναφέρω ότι ενώ αγοράζαμε 15 ευρώ τα 10 λίτρα, τώρα έχουν φτάσει στα 35. Μιλάμε για ανατιμήσεις εξωφρενικές, δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να το απορροφήσουν και έχουν κάνει τα πάντα, για να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές. Θα καταντήσουμε να μην έχουμε πελάτες στα καταστήματα μας, διότι δεν έχουν πλέον ούτως ή άλλως τα χρήματα».

Πρόσθεσε δε, πως η κίνηση στα καταστήματα περιορίζεται σε ένα Σάββατο και με το ζόρι… τις Παρασκευές και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. «Δεν υπάρχει κινητικότητα και αν εξαιρέσουμε κάποιες περιπτώσεις όπως το κέντρο, οι υπόλοιπες περιοχές είναι νεκρές».

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, ο κ. Ρηγάκης σημείωσε πως υπάρχει μια βοήθεια από την κυβέρνηση που αφορά την ενίσχυση στους λογαριασμούς του ρεύματος μέσω επιδοτήσεων, όμως αυτό δεν καλύπτει τις όποιες ανάγκες υπάρχουν. «Το κόστος κάποιες φορές είναι υπερδιπλάσιο, δεν νομίζω ότι μπορεί εύκολα να ανταπεξέλθει κάποιος στα έξοδα αυτά. Αυτή τη στιγμή ενώ υπάρχει μια κινητικότητα από τον τουρισμό στην Κρήτη, στις επιχειρήσεις μας δεν το βλέπουμε. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, διότι δεν βλέπουμε στα ταμεία μας την ενίσχυση που θα μπορούσαμε να έχουμε».

Ο κ. Ρηγάκης σημείωσε πως υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι στην εστίαση όπως το καλοκαίρι, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, όπου υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα. «Μέχρι τώρα τις έχουμε χάσει, οπότε δεν μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να πληρώνει και να βγάζει τα έξοδα του. Ίσως δούμε περισσότερα λουκέτα και τώρα όμως συμβαίνει».

Κλείνοντας, ο κ. Ρηγάκης σημείωσε πως τυχόν περιοριστικά μέτρα, θα «γονατίσουν» τις επιχειρήσεις και το μέλλον τους θα είναι καταστροφικό.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα