Πυρετωδώς προετοιμάζονται έμποροι και καταστηματάρχες στο Ηράκλειο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Φτιάχνουν βιτρίνες, καθαρίζουν, αναπροσαρμόζουν τις τιμές για την εκπτωτική περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να υποδεχθούν τους καταναλωτές, με μέτρα και κανόνες για την ανάσχεση της διασπορά του κορωνοϊού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 και στον Χάρη Λεοντάκη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανόλης Κουμαντάκης ανέφερε πως το πλήγμα στην τοπική αγορά, τόσο από το κλείσιμο των καταστημάτων όσο και από τη μέθοδο click away, είναι μεγάλο, καλώντας τους καταναλωτές, από την ερχόμενη Δευτέρα, να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις. 

«Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Η αγορά έχει ιδιαιτερότητες, δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέθοδοι, όπως το click away. Πρέπει να υπάρχει επαφή των καταναλωτών με τα προϊόντα. Τώρα αρχίζει να φαίνεται η μεγάλη οικονομική ζημιά, γι’ αυτό φωνάζαμε στους λοιμωξιολόγους να ανοίξουν την αγορά με κανόνες» ανέφερε ο κ. Κουμαντάκης.

Τι αλλάζει στα sms στο 13033 για ψώνια – Οι νέοι κανόνες στο λιανεμπόριο

Τα καταστήματα ανοίγουν με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η 8η νυχτερινή ορίστηκε, ώστε να υπάρχει μια ώρα περιθώριο για να μπορούν να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους καθώς ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Για να γίνει η μετακίνηση θα πρέπει να στέλνετε sms στο 13033 με την επιλογή 2, μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, ή με το έντυπο βεβαίωση κίνησης, με χειρόγραφη βεβαίωσης κίνησης. Το ίδιο μήνυμα και ο ίδιος αριθμός ισχύει για μετάβαση σε οποιοδήποτε κατάστημα λιανικού εμπορίου.

Για 2 ώρες ισχύει το sms στο 13033 για ψώνια στο κατάστημα

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί στο κινητό του τηλέφωνο το μήνυμα του 13033 με την επιλογή 2, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης μετακίνησής του για ενδεχόμενο έλεγχο. Η κάθε έγκριση έχει διάρκεια δύο ωρών, κατά τις οποίες μπορεί ο καταναλωτής ελεύθερα, να πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και να κάνει τα ψώνια που επιθυμεί εντός του καταστήματος, φυσικά, τηρώντας απόλυτα τους υγειονομικούς κανόνες. Δηλαδή:

  • παντού υποχρεωτικά η χρήση μάσκας
  • οι αναγκαίες αποστάσεις στα καταστήματα έως τα 100 τετραγωνικά μέτρα έως 4 πελάτες
  • για τα μεγαλύτερα καταστήματα, συν 25 τετραγωνικά μέτρα, ένας πελάτης.