Τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία του για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στον Χάρη Λεοντάκη, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης 

Ο κ. Ρηγάκης αναφέρθηκε στα self test, λέγοντας πως υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τη δυνατότητα του να διενεργηθεί αλλά και το κατά πόσο είναι αξιόπιστα. «Μπορεί να τα χειριστεί ένας μαθητής 16 ετών που πρέπει να πάει σχολείο τη Δευτέρα; Θεωρώ ότι άλλα είναι τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Ρηγάκη, δημιουργούνται τρίτες σκέψεις για το άνοιγμα των σχολείων τη δεδομένη χρονική στιγμή. «Ξεκινάμε από λάθος βάση, νομίζω ότι το ερώτημα είναι αν πραγματικά μετά από 4 – 5 μήνες που τα σχολεία είναι κλειστά, υπάρχει λόγος λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και με την πανδημία να βρίσκεται στο πικ, να ανοίξουν. Δημιουργούνται τρίτες σκέψεις. Πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα και μετά στα άλλα». 

Μάλιστα, σε περίπτωση που το self test βγει θετικό το παιδί δεν μπορεί να πάει στο σχολείο. «Ζούμε μια παρωδία. Βγήκαν και είπαν ότι θα γίνονται δύο τεστ και αυτή τη στιγμή αν ρωτήσετε σε ένα φαρμακείο, δικαιούμαστε ένα την εβδομάδα». 

Τέλος, ο κ. Ρηγάκης αναρωτήθηκε τι θα συμβεί με τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή με τα παιδιά που ήδη νοσούν. «Καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα από γονείς και δεν ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί άνω των 60 ετών που πρέπει να μπουν στις τάξεις τους και να κάνουν μάθημα. Χρειάζονται εξηγήσεις, δεν θα είναι παρόντες όλοι οι μαθητές.».