Από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου επιστρέφουν οι μαθητές των σχολείων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, εκτός των «κόκκινων» περιοχών, που βρίσκονται σε αυστηρό lockdown.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στον Χάρη Λεοντάκη, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης, οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι από καιρό για το άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα χαρακτήρισε «δεδομένο» ότι η φυσική διαδικασία των πραγμάτων είναι τα ανοιχτά σχολεία, διαφορετικά δεν υπάρχει εκπαίδευση αλλά δεν γίνεται λόγος ούτε και για κανονικότητα.

«Έχουμε πλέον καταλάβει ότι δεν ασχολούνται με το θέμα και τις καταστάσεις της παιδείας και της υγείας. Δεν υπάρχουν δεδομένα για να αναλύσουν και να σχεδιάσουν ώστε να καταλήξουν κάπου. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά πράγματα με τα οποία θα μπορούμε να πάμε προς τα κάτω. Ανοίγουμε όπως κλείνουμε» σχολίασε ο κ. Ρηγάκης.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ρηγάκης, όσον αφορά τα τεστ που θα γίνουν στους εκπαιδευτικούς «η διαδικασία έχει μείνει στα χαρτιά» και όλα έχουν γίνει στο «πόδι» καθώς αρκετοί συνάδελφοι του έχουν δηλώσει ότι θέλουν να κάνουν τα τεστ όμως δεν έχουν καμία ειδοποίηση για το πότε! «Όταν ακούμε ότι τα εμβόλια που περισσέψαν από τους συμπολίτες μας, η απόφαση είναι να πάνε στα Σώματα Ασφαλείας, τα υπόλοιπα είναι περιττά. Μιλάμε για τους εκπαιδευτικούς, που μετά τους υγειονομικούς είναι οι πιο επιβαρυμένοι και η δεύτερη πιο επικίνδυνη εργασιακή ομάδα». 

Μάλιστα, ο κ. Ρηγάκης πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση όσον αφορά τον εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς. «Τα λόγια έχουν χάσει πια το νόημα τους. Η μόνη τους έννοια είναι οι αξιολογήσεις των μαθητών εν μέσω πανδημίας. Οι βαθμολογίες. Όταν υπάρχουν συνάδελφοι αναπληρωτές που δεν γνωρίζουν καν τα παιδιά και δεν έχουν δει ούτε τα πρόσωπα τους!».

Ο κ. Ρηγάκης απηύθυνε έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας ώστε να υπάρξει μια πρόβλεψη εμβολιασμού για όσους εκπαιδευτικούς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Έστω και την τελευταία στιγμή να το αναλογιστούν. Έχουμε εκπαιδευτικούς με διάμεση ηλικία τα 55 έτη, που έχουν τρομερά νοσήματα και αυτοάνοσα. Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι αναγκασμένοι να πάνε στα σχολεία την Δευτέρα. Πρέπει αν γίνει μια πρόβλεψη εμβολιασμού για εκείνους όσο πιο σύντομα γίνεται. Θα πάμε σαν πρόβατα επί σφαγής στα σχολεία πολλοί από εμάς! Ας δείξουν μια υπευθυνότητα έστω την τελευταία στιγμή».