Ιδιαίτερη ήταν η πρώτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς στο Ηράκλειο στην «σκιά» του κορωνοϊού.

Κάνοντας τον πρώτο απολογισμό, ο Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» Αχιλλέας Τσάμης, ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη πως κύριο πρόβλημα είναι ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. «Στην πόλη του Ηρακλείου κατά μέσο όρο υπάρχουν 21 μαθητές ανά τάξη και στην στην ενδοχώρα περίπου 16-17. Οι αποστάσεις συνήθως δεν τηρούνται, ανάλογα την αίθουσα και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα παλιά σχολεία».

Προβλήματα όμως σύμφωνα με τον κ. Τσάμη εντοπίζονται και στη χρήση μάσκας από τους μαθητές: «Στα διαλείμματα της μάσκας οι μαθητές βγαίνουν για λίγο εκτός αίθουσας και κατεβάζουν τη μάσκα, γιατί δυσκολεύονται στο μάθημα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις από γονείς».

Όπως είπε ο ίδιος, είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών που απουσιάζουν από τα σχολεία του Ηρακλείου εξαιτίας της μάσκας, ωστόσο τα παιδιά αυτά δεν έχουν δικαίωμα τηλεκπαίδευσης, άρα μπαίνουν κανονικά οι απουσίες. Μάλιστα αν τις υπερβούν θα επαναλάβουν την τάξη.

Όπως είπε ο κ. Τσάμης «κανένα παιδί δεν φορά τη μάσκα που μοίρασαν στα σχολεία λόγω του μεγάλου μεγέθους. Ακόμα και στα παιδιά μικρότερων τάξεων που οι μάσκες ήταν πιο μικρές, δεν είναι λειτουργικές».

Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν λάβει σαφές χρονοδιάγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας για το πότε θα φτάσουν οι μάσκες με τις νέες προδιαγραφές στα σχολεία.

Μη λειτουργικά πάντως είναι και τα παγούρια. Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, το κάθε παγούρι έχει χωρητικότητα  250 ml, καλύπτει μόλις ένα διάλλειμα και τα παιδιά παίρνουν τηλέφωνο τους γονείς να τους φέρουν νερό. «Αρκετά σχολεία έχουν αγοράσει μπουκάλια και σε κάθε διάλλειμα οι εκπαιδευτικοί γεμίζουν ένα-ένα τα παγουρίνο των παιδιών. Προσπαθούμε και εμείς να βοηθήσουμε όπως μπορούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης.

Όσον αφορά στην καθαριότητα των σχολείων, προβλήματα εντοπίζονται σε 4-5 σχολεία του Ηρακλείου, όπου καλύπτομαι με μία καθαρίστρια.

Σύμφωνα ωστόσο με τα όσα δήλωσε λίγο αργότερα στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Αγγελάκης, τα συγκεκριμένα προβλήματα με την καθαριότητα θα έχουν λυθεί μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.