Ανοικτή Επιστολή – Αίτημα, απέστειλαν οι  Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των Σχολικών Μονάδων 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρχανών και του Γυμνασίου Αρχανών της Δ.Ε. Αρχανών, ζητώντας το άμεσο κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων στην περιοχή, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, με μια προηγούμενη ανακοίνωσή τους, ενημέρωσαν αναλυτικά πόσα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις σχολικές τους κοινότητες, θέλοντας να αιτιολογήσουν το αίτημά τους περί αναστολής της λειτουργίας τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε στην περιοχή μας την έξαρση κρουσμάτων με covid-19, που εκδηλώνονται στους περισσότερους με ήπια συμπτώματα, παραμένοντας σε καραντίνα, όπως οφείλουν στο σπίτι τους μαζί με τις άμεσες επαφές τους. Έχουμε όμως αρκετούς που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου. Δυστυχώς υπάρχουν και οι απώλειες αγαπημένων προσώπων που ήδη έχουν καταλήξει σε θάνατο.
Σας γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες στη δημοτικής ενότητα Αρχανών έχουν καταγραφεί πολλά θετικά κρούσματα Covid τόσο σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.
Μέχρι στιγμής είναι γνωστά 4 θετικά κρούσματα μαθητών του Λυκείου Αρχανών, οι οποίοι όπως έχουν αδέλφια που φοιτούν στις υπόλοιπες Βαθμίδες Εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο Αρχανών, υπάρχουν ήδη 3 παιδιά σε καραντίνα, ως στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Στο 2ο Δημοτικό Αρχανών, υπάρχουν 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 2 μαθητών και ενός εκπαιδευτικού και τέλος στο 1ο Δημοτικό Αρχανών, πολλοί μαθητές θεωρούνται στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθώς και εκπαιδευτικοί που διδάσκουν και στα 2 δημοτικά. Παράλληλα μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναμένουμε τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ και από άλλους μαθητές και των τριών αυτών σχολείων.
Ειδικά, στο Γυμνάσιο Αρχανών, ως συστεγαζόμενο σχολείο με το Λύκειο, υπάρχει έντονη ανησυχία γιατί τα παιδιά των δυο σχολείων, βρίσκονται συνεχώς σε κοινούς χώρους, εντός του σχολείου ενώ μεταφέρονται και με το ίδιο λεωφορείο. Επίσης, αρκετοί καθηγητές είναι κοινοί και στα 2 σχολεία.
Ως αποτέλεσμα αυτού – παρότι έχει τηρηθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος από όλα τα σχολεία της ενότητάς μας – θεωρούμε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διασπορά εντός των σχολικών μονάδων, η οποία θα αποτυπωθεί τις επόμενες μέρες. Ήδη, η παραπάνω σκέψη απασχολεί τους γονείς των μαθητών και όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό και δεχόμαστε καθημερινά τηλέφωνα και email γονέων που δεν επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορούμε να τους παρέχουμε ασφαλείς συνθήκες για τα παιδιά τους. Την Παρασκευή,
26/02/2021, απουσίαζε μεγάλη μερίδα μαθητών και από τα 3 σχολεία.
Πιστεύουμε ότι είναι εις βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η δια ζώσης συνέχιση λειτουργίας των σχολείων, καθώς από Δευτέρα, το ποσοστό προσέλευσης των μαθητών θα
είναι πολύ μικρό.
Ζητάμε, λοιπόν, την αναστολή λειτουργίας των σχολείων μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, τη διενέργεια μοριακών τεστ στο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και στις στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προκειμένου να προλάβουμε τη περαιτέρω διασπορά του ιού.
Παρακαλούμε πολύ για τις δικές σας ενέργειες.