Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην έκδοση δελτίων εκπαίδευσης εξέτασης στο Ηράκλειο, κρατά στην «αναμονή» χιλιάδες υποψηφίους για το δίπλωμα οδήγησης.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης Λευτέρης Μιχελάκης, εξήγησε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει ένα υποψήφιος, είναι το δελτίο εκπαίδευσης υποψηφίου οδηγού. «Είναι η κάρτα υποψηφίου, με αυτό το δελτίο μπορεί να εκπαιδεύεται και να εξετάζεται, χωρίς αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απολύτως».

Αυτό προκύπτει από το γεγονός, ότι αρκετοί εργαζόμενοι έχουν φύγει από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ έχει συσσωρευτεί αρκετός κόσμος που περιμένει να δώσει εξετάσεις, λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης που υπάρχει σε όλα τμήματα. «Δεν είναι το πρόβλημα μόνοσ το Ηράκλειο, απλά κάθε Περιφέρεια διαχειρίζεται τα δικά της θέματα και πράττει αναλόγως. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην έκδοση δελτίου εκπαίδευσης και κυρίως στο Ηράκλειο. Στις άλλες πόλεις του νησιού δεν έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα στην έκδοση των δελτίων όσο στις εξετάσεις θεωρητικές και πρακτικές».

Ο κ. Μιχελάκης αναρωτήθηκε για το τι θα συμβεί σε τρεις μήνες από τώρα, όπου θα λειτουργούν ξανά τα τουριστικά επαγγέλματα. «Πολύς κόσμος θα χρειαστεί το δίπλωμα οδήγησης είτε για να δουλέψει σαν επαγγελματίας οδηγός είτε σαν εργαζόμενος σε άλλους κλάδους του τουρισμού. Άρα δεν θα έχει το δίπλωμα, ένας υποψήφιος που ήρθε πριν από 2 μήνες και ακόμη δεν έχει δελτίο εκπαίδευσης εξέτασης, τι θα γίνει;».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, στο Ρέθυμνο χρειάζονται 45 ημέρες περίπου για την έκδοση δελτίου ενώ στο Ηράκλειο από τις 6 Νοεμβρίου δεν έχουν εκδοθεί δελτία εκπαίδευσης!

Πρόσφατα ο κ. Μιχελάκης συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, με τον οποίο είχε μια εποικοδομητική κουβέντα. «Τόνισα μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει η Περιφέρεια να δει στο σύνολο του, αυτό το πράγμα που λέγεται εξέταση υποψήφιων οδηγών στην Κρήτη, γιατί έχουμε μια ιδιαιτερότητα εδώ. Είμαστε ένα κομμάτι ξεχωριστό που δεν είναι εύκολο να έρθει άλλος εκτός Κρήτης να βγάλει δίπλωμα».

Επεσήμανε δε, πως είναι πολύ σημαντικό να εξεταστεί το πρόβλημα στο σύνολο του, δηλαδή το θέμα της εξέτασης των υποψηφίων οδηγών. «Να δούμε πως μπορεί να είναι αξιοπρεπές και για τον εκπαιδευτή και για τον εκπαιδευόμενο. Τέτοια απαξίωση που υπάρχει στον κλάδο, δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Αυτό συμβαίνει χρόνια τώρα και δεν είναι τυχαίο όπου σε όλη την Ελλάδα συμβαίνει αυτό, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο. Είναι κομμάτι πολύ σημαντικό και σοβαρό. Δεν μπορεί να το δει συνολικά η κυβέρνηση γιατί υπάρχουν διάφορα συμφέροντα που δεν θα αφήσουν να το προχωρήσουν, όμως τοπικά η κάθε Περιφέρεια μπορεί να το δει και να κάνει κινήσεις που θα βοηθήσουν σε αυτή την  κατεύθυνση».

Ο κ. Μιχελάκης σημείωσε πως αυτή η υπηρεσία εξυπηρετεί αρκετό κόσμο και με τέτοιες ανάγκες δεν μπορεί να μείνει υποστελεχωμένη. «Πρώτο μέλημα της Περιφέρειας είναι να σκύψει στο θέμα, εγώ πρότεινα στον κ. Συριγωνάκη και θα επανέλθει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να γίνει παγκρήτια σύσκεψη, να δούμε τι θα κάνουμε στο σύνολο του, πως μπορούν να στελεχωθούν οι υπηρεσίες και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς από την πλευρά μας».

Κλείνοντας, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε πως σε όλα τα τμήματα Μεταφορών και Επικοινωνιών υπάρχουν καθυστερήσεις είτε στα σήματα είτε στη θεωρητική εξέταση και στα πρακτικά. «Υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις, κυρίως φταίει η υποστελέχωση και άλλα, δεν έχουμε δει όμως πως θα βρούμε κάποιες λύσεις».