Ηράκλειο, η Πόλη των Δικαιωμάτων, η Πόλη της Συνεργασίας, η μετάλλαξη σε Έναν Τόπο να ζεις για Όλους

Πρέπει να διαβάσετε

Νίκος Βασιλάκης
Νίκος Βασιλάκης
Μηχανικός Υλικών
O Νίκος Βασιλάκης είναι MSE Msc Μηχανικός Υλικών, Πρόεδρος Επιτροπής Βιομηχανίας & Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ΤΕΕ/ΤΑΚ, Σύμβουλος Βιομηχανικής Κυκλικής Ανάπτυξης -ESG-CΟx-RnD & Διαχείρισης Έργων, Ειδικός Συνεργάτης Σ.Ε.Β.Π.Η, Μέλος ΔΣ Ο.Α.Κ ΑΕ

Ο Δήμος Ηρακλείου, βρίσκεται και αυτός σε αυτοδιοικητικές διεργασίες όπως άλλωστε όλη η Χώρα.

Αν θα θέλαμε να είχαμε την εικόνα του παρελθόντος, για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το άμεσο μέλλον σχετικά με τις ανάγκες του Δήμου, θα έπρεπε να ζητήσουμε βοήθεια από ένα ιστορικό- επικοινωνιολόγο.

Ευτυχώς το κοινωνικό δίκτυο μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση άμεσα στην πληροφορία, αν έχουμε φυσικά ακολουθήσει τους κατάλληλους λογαριασμούς.

Αναφέρει λοιπόν ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, Ιστορικός και σύμβουλος πολιτικής ανάλυσης, σε πρόσφατο άρθρο του:

” Το Ηράκλειο είναι σήμερα μια πόλη σαφώς διαφορετική από εκείνη πριν δέκα χρόνια. Η στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης city break προορισμού έχει αποδώσει εντυπωσιακά, η μορφολογία του ιστορικού και εμπορικού κέντρου έχει αλλάξει άρδην, η πόλη έχει μπει στον χάρτη ως τουριστικό hotspot.”

Είναι όμως η Ανάπτυξη της Πόλης και των Χωριών της μόνο Τουριστική Εμπορική;

Έχουμε την χαρά να έχουμε μια από τις παραγωγικότερες Βιομηχανικές Περιοχές

με πλειάδα επιχειρήσεων. Η ανάπτυξη συνεργιών τύπου κυκλικής παραγωγής, θα πρέπει να βοηθηθούν απο τον Δήμο Θεσμικά, αναλαμβάνωντας σχετικές δράσεις.

Ο Λιμένας της Πόλης, βασικός βραχύονας εξέλιξης γίνεται πράσινος με ψηφειακή μετάβαση ακολουθώντας την Πόλη και τις λειτουργίες της.

Οι δύο ΒΙΟΠΑ σε Μαλάδες -Φοινικιά, και Τύλισσο, έρχονται να προσδώσουν επιχειρηματική ανάσα ανάπτυξης και πρόοδου, οι οποίες χρειάζονται υποστήριξη σε θέματα υποδομών από τον Δήμο μας. Δεν πρέπει να ανασάνει ο πρωτογενής παραγωγικός τομέας.

Συνεχίζοντας ο κ Χαραλαμπίδης αναφέρει:

“Η ανάπτυξη του κέντρου, απελευθερώνει δυνάμεις και στην κατεύθυνση της συνοικίας, δημιουργούνται περιφερειακά κέντρα εμπορικής και κοινωνικής κίνησης, η εμπορικότητα αποκεντρώνεται. Όλα αυτά αναδιατάσσουν τις κυκλοφοριακές συνθήκες και συνήθειες, οι οποίες βρίσκονται σε μεταβατική φάση. Όπως όμως απέχει αστρονομικά το σημερινό Ηράκλειο από εκείνο του 2003, ομοίως απέχει και από το μελλοντικό. Είμαστε σε φάση μετάβασης.

Με την πόλη μετασχηματιζόμενη γρήγορα, η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στα σημαντικά, στα σημεία που θα κρίνουν πια την πλήρη σχηματοποίηση της πόλης που αναπτύχθηκε και ενηλικιώθηκε μέσα στον περασμένο αιώνα.”

Αρκεί η κεντρική ανάπλαση;

Προσπαθώντας να δημιουργήσουμε περιφερειακά κέντρα εξυπηρέτησης και ανάπτυξης οφείλουμε να προσδώσουμε την απαραίτητη προσοχή στην αποκεντρωμένη αστική ανάπλαση.

” Η πολιτιστική μαρτυρία της πόλης απλά γεννήθηκε εξαρχής, συγκροτήθηκε εκ νέου μια ρωμαλέα ταυτότητα με εξωστρέφεια, συνοχή και συνέπεια.

Ωστόσο, η ευφορία που δημιουργεί σε ένα αστικά ευρύ, αλλά όχι απαραίτητα κοινωνικά πλειοψηφικό κοινό, η πολιτιστική κινητικότητα και η ανάπλαση του κέντρου, δεν κάλυψαν επικοινωνιακά σε αρκετές περιπτώσεις τα ελλείμματα στις μικρο- και μακρο-υποδομές της καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας που η προσεκτική παρακολούθηση θα αποδείξει ότι απορρόφησε ίσους πόρους με τα λεγόμενα “μεγάλα έργα”. Ήταν και παραμένουν όμως τόσες οι ελλείψεις και ανακολουθίες -φυσιολογικές για πόλη με τέτοια άναρχη και ραγδαία ανάπτυξη- που προφανώς απαιτούνται ιδιαίτερα εκτεταμένες παρεμβάσεις σε ολοένα και πιο αποκεντρωμένη κατεύθυνση και σε ένα πεδίο που συχνά είναι τόσο αρρύθμιστο που οι νεοελληνικοί ρυθμοί το καθιστούν πρακτικά ανέγγιχτο.

Το Ηράκλειο στέκεται για τα καλά μέσα στον αιώνα.  Αποκτώντας μια εποπτική αντίληψη της διαδρομής, έχουμε τώρα υποχρέωση να κοιτάξουμε στην κατεύθυνση που θέλουμε να προχωρήσει η πόλη. Η απόσταση μέχρι την πλήρη επούλωση των σφαλμάτων του παρελθόντος μοιάζει ίσως αδύνατο να καλυφθεί. Η συνέχιση της πορείας συγκερασμού των οραματισμών και της πραγματικότητας είναι αναπόφευκτη, αλλά η σύνθεση, τα χαρακτηριστικά και οι προτεραιότητες της ομάδας που θα αναλάβει τη διεύθυνση των ερχόμενων βημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική. ”

Προσπαθώντας να αποτυπώσουμε το παρελθόν, για να οραματιστούμε τι μέλλον επιζητούμε για αυτόν τον Τόπο, τους Πολίτες και τους Επισκεπτες του πρέπει να δούμε το πραγματικό διακύβευμα για τον Δήμο Ηρακλείου.

Η καθημερινότητα και η ποιοτική διαβίωση θα πρέπει να είναι στον κεντρικό Άξονα μας.

Το διακύβευμα στο Δήμο Ηρακλείου, είναι μεγάλο και σοβαρό, αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός. Δεν σηκώνει ατομικούς εγωισμούς, πειραματισμούς και πείσματα. Η συνένωση και η σύνθεση υγιών δυνάμεων που αγαπούν τον τόπο, είναι βασική προϋπόθεση για την αλλαγή σελίδας. Για το Ηράκλειο που θέλουμε!

Το Ηράκλειο είναι τόπος των συνεργιών και για αυτό πιστεύω θα δώσει το δικαίωμα σε μια δυναμική ομάδα για να  το προχωρήσει μπροστά με σεβασμό στο παρελθόν!

Μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά για το Ηράκλειο που ονειρευόμαστε και αξίζουμε. Γιατί στις επόμενες εκλογές δεν θα αναμετρηθούν μόνο προτάσεις, αλλά και αξίες και μοντέλα διοίκησης. Δημιουργούμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία.

Μαζί θα κερδίσουμε και μαζί θα δώσουμε τη μάχη για ένα καλύτερο Ηράκλειο.

Συνενώνουμε δυνάμεις για το αύριο του Δήμου μας

#ΔικαίωμαγιαΌλους λοιπόν…
Για το #Ηράκλειο που μας #Αξίζει…

Επιζητούμε την συμπεριληπτική ποιοτική καθημερινότητα, χωρίς αποκλεισμούς στις υπηρεσίες, δίνοντας το δικαίωμα στην επιχειρηματική και παραγωγική τάξη να αναπτυχθεί με σεβασμό στο παρελθόν και ισορροπία στις ανάγκες της Πόλης.

Οφείλουμε να δομούμε  ανάπτυξη με βασικό πυλώνα την κοινωνία, για ένα ανθεκτικό, έξυπνο, κυκλικά αειφόρο με κλιματική ουδςετερότητα χώρο ποιοτικής διαβίωσης.
Nικος Βασιλάκης, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Αλέξη Καλοκαιρινό.

DikaiomastinPoli Iraklio GiaOlous

Άλλα Πρόσφατα