Ηράκλειο: Περίφραξη στην κρήνη Μοροζίνι – Γιατί μπήκε και μέχρι πότε

Πρέπει να διαβάσετε

Το σήμα κατατεθέν του κέντρου της πόλης του Ηρακλείου, η κρήνη Μοροζίνι, στην πλατεία των Λιονταριών, όπως κοινώς αποκαλείται, από την περασμένη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου έχει περιφραχτεί, προκαλώντας την έκπληξη των περαστικών.

Στην περίφραξη υπάρχει ενημερωτικό σημείωμα όπου ζητείται, για λόγους ασφαλείας, ο κόσμος να μην πλησιάζει την περίφραξη, καθώς πραγματοποιούνται εργασίες.

Πίσω από τις εργασίες αυτές, “κρύβεται” η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, η οποία τις προηγούμενες μέρες ανακοίνωσε ότι το διάστημα από 16 έως 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν εργασίες, στο πλαίσιο επιστημονικής συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και ΕΦΑ Ηρακλείου) με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.

Αντικείμενό του προγράμματος είναι η καταγραφή και τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησής του με ψηφιακά μέσα και η διεξαγωγή τεχνικών αναλύσεων, προκειμένου να διαμορφωθούν προτάσεις συντήρησης και συνολικής διαχείρισης για την προστασία του.

“Πρόκειται για μια συνεργασία της Διεύθυνσης Συντήρησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Στην ουσία είναι κάτι που «χτίζεται» εδώ και δύο χρόνια περίπου. Βρήκαμε χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο κι έχουμε συγκροτήσει μια επιστημονική ομάδα. Στόχος των εργασιών είναι αρχικά η επιστημονική τεκμηρίωση του μνημείου. Η πρώτη ομάδα που έχει έρθει τώρα, κάνει ένα σκανάρισμα του μνημείου, για να αποτυπωθεί η παθολογία του. Αυτό σαν απώτερο στόχο έχει τη συγκέντρωση στοιχείων για την εκπόνηση μελέτης συντήρησης, η οποία θα αντιμετωπίζει το μνημείο καθολικά και σφαιρικά σε βάθος χρόνου” δήλωσε στην Τηλεόραση CRETA η Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Δελλή.

Οι εργασίες θα εκτελεστούν σε τρεις χρονικές περιόδους και χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ. Ο πρώτος κύκλος εργασιών και συγκεκριμένα η σχεδιαστική αποτύπωση της παθολογίας του μνημείου, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους από προσωπικό της ΔΣΑΝΜ και της ΕΦΑ Ηρακλείου. Ο δεύτερος κύκλος εργασιών θα διαρκέσει ως το τέλος του έτους.

Για την ασφάλεια του κοινού και των εργαζομένων και την απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών τοποθετήθηκε περιμετρικά προστατευτικό πέτασμα σε θέση και ύψος που δεν θα παρεμποδίζει τη θέασή του, για το διάστημα από 16 έως 27 Οκτωβρίου και θα διακοπεί προσωρινά η παροχή νερού στην κρήνη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα