Ηράκλειο: Παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων – Αντιβιοτικά ούτε για δείγμα στα φαρμακεία

Πρέπει να διαβάσετε

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασθενών στο Ηράκλειο, αφού εξακολουθούν να αναζητούν την απαραίτητη για εκείνους φαρμακευτική αγωγή από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Η κατάσταση αν και πριν από μικρό χρονικό διάστημα, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου υγείας είχε εξομαλυνθεί, παραμένει δύσκολη για ασθενείς αλλά και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι τονίζουν πως όσο δεν παίρνονται ριζικά μέτρα το πρόβλημα θα επιδεινώνεται.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αντιβιοτικά. Τα βασικότερα αντιβιοτικά είναι σε έλλειψη», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Κώστα Συλιγάρδο το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδυλάκης, τονίζοντας πως τα κοινά αντιβιοτικά για παιδιά είναι σε έλλειψη. «Από πολύ γνωστό αντιβιοτικό μας δίνουν ένα ή δύο την εβδομάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τραγικές είναι οι ελλείψεις και σε αντιισταμινικά για παιδιά, με τον κ. Τσικανδυλάκη να αναφέρει πως οι εταιρείες αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα. «Σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε πως αντιισταμινικό χάπι και σιρόπι δεν θα ξαναέρθει στη χώρα μας, λόγω τιμής», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Τρία αντιισταμινικά υπάρχουν, για παιδιά, αυτή τη στιγμή μας δίνουν ένα την εβδομάδα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έτσι την κατάσταση».

«Εάν δεν αλλάξουν οι τιμές πολλά φάρμακα δεν θα ξαναέρθουν στην χώρα μας. Δεν μπορεί ένα φάρμακο εδώ να κοστίζει 3 ευρώ και στη Γερμανία να κοστίζει 15», σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Τσικανδυλάκη οι φαρμακοποιοί έχουν επισημάνει πολλές φορές τους λόγους για τους οποίους έχει προκύψει το πρόβλημα αυτό με τον πρώτο να είναι οι παράλληλες εξαγωγές που γίνονται επειδή στη Ελλάδα οι τιμές φαρμάκων είναι χαμηλές.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι το γεγονός ότι λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας, οι βασικές χώρες που προμηθεύουν πρώτες ύλες – Κίνα και Ινδία- έχουν μειώσει την παραγωγή τους στο 60-70%. «Όταν έχουμε μια τέτοια μείωση σε πρώτη ύλη και η αντίστοιχη παραγωγή σε φάρμακο θα είναι μειωμένη», ανέφερε ο κ. Τσκανδυλάκης.

Ειδικά σε φάρμακα στα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα η κατάσταση είναι τραγική με τους ασθενείς να μην μπορούν να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία τους.

«Χθες διάβασα ότι φάρμακο για την υπερκαλιαιμία, το οποίο είναι και μοναδικό θα σταματήσει να έρχεται. Καταλαβαίνετε που θα φτάσουμε; Και αντί να δούμε όλοι μαζί το πρόβλημα να το λύσουμε βγαίνουν και λένε ότι δεν έχουμε ελλείψεις;», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέραν του προβλήματος έλλειψης πρώτων υλών που δημιουργεί αυτή την κατάσταση σε παγκόσμια κλίμακα, στην Ελλάδα η χαμηλή τιμή των φαρμάκων επιδεινώνει το πρόβλημα καθώς πολλές εταιρείας αποσύρουν τα φάρμακά τους από την χώρα, αφού δεν τις συμφέρει να πουλούν σε τέτοια τιμή.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί μόνο αν υπάρξει μια σχετική αύξηση στις τιμές των φθηνών φαρμάκων. Μάλιστα ο κ. Τσικανδυλάκης έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως θα διαμορφωθεί η αγορά του φαρμάκου στη χώρα μας σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημα των φαρμακοποιών. «Φάρμακο για την πήξη του αίματος που κοστίζει αυτή τη στιγμή 1,30 ευρώ, αποσύρεται και το νέο φάρμακο που έρχεται στην χώρα μας κοστίζει 70 ευρώ. Δεν θα ήταν προτιμότερο το φάρμακο του 1,30 να κοστίζει 4 ή 5 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένων ανατιμήσεις στα φάρμακα ο κ. Τσικανδυλάκης τόνισε πως «αντιθέτως έρχονται μειώσεις στα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ», χαρακτηρίζοντας την πολιτική αυτή του υπουργείου ως «πρόβλημα» καθώς σύμφωνα με τον ίδιο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα έπρεπε για την επίλυση του προβλήματος. «Φοβάμαι πως η κατάσταση θα χειροτερέψει», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα