Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης που αφορά στην ανάπλαση του πρώτου τμήματος της λ. Καλοκαιρινού. Μετά από πολλές περιπέτειες, το γραφειοκρατικό σκέλος για το σημαντικό αυτό έργο οδεύει προς την ολοκλήρωσή του και έπεται το πρακτικό, δηλαδή η έναρξη των εργασιών.
Θυμίζουμε ότι σε πρώτη φάση θα γίνουν οι εκσκαφές για την υπογειοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ και θα ακολουθήσει το κυρίως έργο, η ανάπλαση της Καλοκαιρινού, στο τμήμα από την Ίδης έως την Γιαμαλάκη, στην ίδια λογική και αισθητική με την ανάπλαση του κέντρου.
Ωστόσο ακόμα και αν οι υπογραφές με τον ανάδοχο πέσουν εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως αναμένεται, είναι αμφίβολο ότι θα μπουν τα συνεργεία πριν το προσεχές φθινόπωρο. Και τούτο διότι οι καταστηματάρχες της περιοχής, εφόσον φτάσαμε σε αυτό το χρονικό σημείο όπου ξεκινά η τουριστική περίοδος, οι εργασίες να εκκινήσουν μετά το καλοκαίρι.
Θεωρούν δηλαδή ότι η αναπόφευκτη ταλαιπωρία και η ζημιά στα μαγαζιά τους θα είναι μεγαλύτερες αν ο δρόμος ξεκινήσει να σκάβεται και παραμείνει σκαμμένος όλο το καλοκαίρι.
Μένει να αποδειχθεί αν ο Δήμος Ηρακλείου αποδεχθεί το αίτημα ή αν θα προχωρήσει στο δικό του πλάνο, διότι πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Για παράδειγμα, αν όντως το έργο ξεκινήσει το φθινόπωρο, με χρονοδιάγραμμα 12 μήνες, το πρόβλημα μεταφέρεται στο επόμενο καλοκαίρι.
Τα παραπάνω λογικά θα συζητηθούν σε συνάντηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Δημήτρη Σπυριδάκη και αντιπροσωπεία των καταστημαρχών, όταν πέσουν οι υπογραφές με τον ανάδοχο.