Παραμένουν οι περιορισμοί ως προς τον αριθμό των επιβατών στα οχήματα από σήμερα έως τις 24 Μαΐου παρά την χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ταξί Ν. Ηρακλείου Λευτέρης Πετράκης επεσήμανε πως για τους οδηγούς ταξί δεν άλλαξε τίποτα απολύτως. «Άνοιξε ο τουρισμός, η εστίαση, τα πάντα και εμάς μας έχουν ακόμη σε περιορισμό. Αυξάνονται οι επιβάτες στα πλοία και στα τουριστικά λεωφορεία και εμείς είμαστε ακόμη στα δύο άτομα. Συν τις οικογένειες που επιτρέπεται να μεταφέρουμε». 

Ο κ. Πετράκης ανέφερε πως πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις διότι διαφορετικά δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί κανείς. «Αυτή τη στιγμή και ξένοι που έρχονται για να επισκεφθούν τη χώρα δεν μπορούν να κάνουν κράτηση να μεταφερθούν στον προορισμό τους. Πρέπει να πληρώσουν παραπάνω ή να βρουν άλλο μέσο να μετακινηθούν». 

Τόνισε δε, πως η εισήγηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς τους ειδικούς είναι να επιστρέψουν τα ταξί στην κανονική πληρότητα των οχημάτων. «Αυτοί αποφάσισαν και μας καθήλωσαν στα δύο άτομα. Υπάρχει έντονη πίεση, θα ξεκαθαριστεί αύριο σε συνάντηση με τον Υπουργό». 

Στην συζήτηση με τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, θα τεθούν θεσμικά θέματα σύμφωνα με τον κ. Πετράκη. «Πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση. Το πάγιο αίτημα ωστόσο είναι κάποια ενίσχυση του κλάδου ενώ το έχουν παραδεχθεί ήδη, επιδότηση δεν πήραμε. Στα προγράμματα με τις επιστρεπτέες, το 60% του κλάδου δεν επιδοτήθηκε. Όπως και στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, οι μικρομεσαίοι και οι μικροί δεν πήραν τίποτα».

Μάλιστα, δεν ενισχύθηκε σχεδόν κανείς από τον κλάδο όπως υπογράμμισε ο κ. Πετράκης. «Όσοι τα πήραν ήταν μεγαλοεπιχειρηματίες. 11.000 έκαναν αίτηση και  τα πήραν οι 2.200. Ήθελαν κάποιοι να πάρουν 40.000 ανά αίτηση, για να πάρουν οι λίγοι δεν ενισχύθηκαν οι μικροί, εκείνοι που ήθελαν να βιοποριστούν».

Αναφορικά με την επιβατική κίνηση, ο κ. Πετράκης ανέφερε πως αν εξαιρέσει κανείς τις λίγες πτήσεις που φτάνουν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, δεν υπάρχει τίποτα. «Χθες στο κέντρο είχε πολύ κόσμο, τηρούσαν τα μέτρα οι άνθρωποι αλλά επανέρχομαι στον δικό μου περιορισμό. Που δεν με αφήνουν να τους κατεβάσω στην αγορά». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση του τζίρου φτάνει το 70% ενώ το χειμώνα είχε αγγίξει και το 95%. «Οι ελπίδες δόθηκαν με το άνοιγμα της σεζόν. Έφερε πίσω εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή, τα αμάξια είναι εκεί και αναζητούμε όλοι μαζί μια ή δύο κούρσες την ημέρα».