Ηράκλειο: Ολοκληρωτική η καταστροφή στα αμπέλια και «ελιές που δε θα φέρουν ούτε ένα ευρώ»

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Ακόμη και το 100% αγγίζει σε αρκετές περιπτώσεις η καταστροφή που έχουν υποστεί τα επιτραπέζια σταφύλια στο Ηράκλειο, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Παρά την ανομβρία, οι οιωνοί μαρτυρούσαν μια καλή χρονιά σε επίπεδο παραγωγής. Όμως οι καιρικές συνθήκες, εξαιτίας μάλιστα και της κλιματικής αλλαγής, ανέτρεψαν για ακόμη μια φορά τα δεδομένα.

Οι δύο χαλαζοπτώσεις και οι καύσωνες έδωσαν «χαριστική βολή» στους παραγωγούς και κατέστρεψαν τις αμπελοκαλλιέργειες, με την εικόνα να είναι απογοητευτική στο νομό Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24 ο Μιχάλης Καμπιτάκης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος, στα επιτραπέζια σταφύλια η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και ανέρχεται στο 80%-100%, ενώ στο 50% φτάνει για τα οινοποιήσιμα και τα σταφιδάμπελα.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές έχουν σημειώσει αύξηση κατά 15%, τουλάχιστον, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής. «Αυτό ήταν δώρο άδωρο. Θα ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε με το λάδι, που είχαμε μια πολύ καλή τιμή αλλά οι παραγωγοί δεν είχαν προϊόν να πουλήσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπιτάκης.

Κι ενώ οι παραγωγοί αναζητούσαν «σανίδα σωτηρίας» από την ελαιοπαραγωγή και σε αυτή την περίπτωση, η εικόνα στα ελαιόδεντρα είναι απογοητευτική εξαιτίας της ανομβρίας, με τον κ. Καμπιτάκη να… προετοιμάζει το έδαφος για έναν δύσκολο χειμώνα και για μηδέν έσοδα στους αγρότες.

«Έχουν ξεραθεί τα πάντα. Είμαστε σε απόγνωση δεν ξέρουμε τι να κάνουμε και δεν βλέπουμε κάτι στον ορίζοντα. Ο αγρότης έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια. Η ελαιοκαλλιέργεια δεν θα του φέρει καθόλου ευρώ φέτος. Προβλέπεται δύσκολος χειμώνας. Δεν έχουμε καμία στήριξη από πουθενά, δεν έχουμε λάβει χρήματα, δεν ξέρουμε πως να ζήσουμε τις οικογένειες μας».

 

Προηγούμενο

Παραμένει το αδιέξοδο στη δακοκτονία - τι ζητά η Περιφέρεια Κρήτης από παραγωγούς και Υπουργείο

Επόμενο

Φθινοπωρινή «Άνοιξη» στα ταξίδια των Γερμανών - Ισχυρός πόλος τα Ελληνικά νησιά

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο από τις τουρίστριες που επέστρεψαν στον… τόπο του εγκλήματος – Κυριακή έκλεψαν, Δευτέρα ξαναπήγαν στο κατάστημα!

Ξαναπήγαν σαν κυρίες στο κατάστημα που είχαν κλέψει μια μέρα πριν!   Όχι μόνο έκλεψαν την ιδιοκτήτρια κοσμηματοπωλείου…
Περισσότερα

Κ. Σπυριδάκη: «Βλέπουμε τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις από δύο υπουργούς της ίδιας κυβέρνησης για το ίδιο νομοσχέδιο»

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, ανέδειξε τις σοβαρές ενστάσεις που προκύπτουν…