Ηράκλειο: Όλο και νεότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία – «Και αυτοί που πήγαν καλά αντιμετωπίζουν προβλήματα»

Πρέπει να διαβάσετε

Σοβαρές βλάβες ακόμα και σε νέους ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα προκαλεί ο κορωνοϊός.

Μπορεί η Κρήτη να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων, όσο και σε νοσηλείες όμως η ανακοίνωση αρκετών κρουσμάτων καθημερινά, ειδικά στο Ηράκλειο, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

«Στο νοσοκομείο δεν νοσηλεύονται μόνο ηλικιωμένοι, έχουμε ασθενείς 50, 55 και 60 ετών που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες», δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ανέστης Κιούλπαλης.

«Έτσι όπως ο ιός έχει διαχυθεί στην κοινωνία, βλέπουμε και νεότερους ανθρώπους να νοσούν. Ακόμα και αυτοί που πηγαίνουν καλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το γεγονός ότι όλο και νεότεροι άνθρωποι νοσούν από κορωνοϊό και στην Κρήτη θα μπορούσε να μεταφραστεί ως μια τάση που θέλει την Κρήτη να ακολουθεί σταδιακά την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Μάλιστα ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου τόνισε πως όσο ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων και των ασθενών, τόσο πιο συχνά θα βλέπουμε εκείνες τις σπάνιές όπως τόνισε περιπτώσεις νέων ανθρώπων που νοσούν βαριά. «Η πιθανότητα να νοσήσει ένας νέος άνθρωπος είναι μικρή, δεν είναι ανύπαρκτη», ανέφερε ο κ. Κιούλπαλης και κάλεσε για μια ακόμη φορά τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

2 κενές κλίνες στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου

«Στην Κρήτη δεν έχουμε νιώσει ακόμα πίεση», ανέφερε ο κ. Κιούλπαλης για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος υγείας στο νησί.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση είναι μεν καλύτερη σε σχέση με άλλες περιοχές, όμως χρειάζεται προσοχή για να παραμείνουμε σε αυτά τα δεδομένα. Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύονται συνολικά 19 ασθενείς, 14 στην κλινική COVID και 5 στην ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι, ενώ 2 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές.

«Το γεγονός ότι έχουμε κενά κρεβάτια στην εντατική σημαίνει ότι δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα τα όριά μας», ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε μια ενδεχόμενη μεταφορά ασθενών από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο ίδιος τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση, ωστόσο δεν θεωρεί ότι τέτοιες ενδεχόμενες μετακινήσεις δίνουν λύσεις στο πρόβλημα. «Αν μας πουν «έχετε δύο κενές κλίνες ΜΕΘ, σας φέρνουμε από τη Θεσσαλονίκη δύο ασθενείς» και κάποιος από τους ήδη νοσηλευόμενους επιδεινωθεί που θα τον νοσηλεύσουμε;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κιούλπαλης τονίζοντας πως πρέπει άμεσα να ενισχυθούν τα νοσοκομεία της χώρας.

Αναφορικά με το αν αυτό μπορεί αν γίνει τώρα, ειδικά σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, που η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή ο κ. Κιούλπαλης εκτίμησε πως αν υπάρξει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, πρέπει άμεσα να υπάρξει μια νέα οργάνωση με ενίσχυση των υγειονομικών δομών. 

Τέλος αναφορικά με τις απόψεις που διατυπώνονται από εντατικολόγους, οι οποίοι τονίζουν πως ασκούν την ιατρική σε ακατάλληλες συνθήκες και αυτό μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές ο κ. Κιούλπαλης τόνισε πως το πρόβλημα είναι διττό, καθώς πρώτον επιστρατεύονται χώροι οι οποίοι δεν είναι οι ενδεδειγμένοι για τη διασωλήνωση των ασθενών και δεύτερον ότι πλέον στη μάχη στις ΜΕΘ «ρίχτηκαν» και γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι δεν έχουν τόσο μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση.

«Ασκείται ιατρική τύπου πολεμικής εκστρατείας και το πρόβλημα είναι ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να διασπαρεί ο ιός μέσα στα νοσοκομεία και να χάσουμε και αυτούς τους λίγους έμπειρους γιατρούς και νοσηλευτές που έχουμε», κατέληξε ο κ. Κιούλπαλης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα