Ηράκλειο: Οι σεισμοί διόγκωσαν το πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτιρίων

Πρέπει να διαβάσετε

Αποκλεισμένο παραμένει το κτίριο επί της οδού Καζάνη, στο κέντρο του Ηρακλείου, το μπαλκόνι του οποίου κατέρρευσε το μεσημέρι της Κυριακής.

Πρόκειται για μια ακόμη κατάρρευση στο κέντρο της πόλης, από την οποία από τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας Γιώργο Καραντινό, σήμερα έγινε ενδελεχής αυτοψία στο σημείο και εντός των επόμενων δύο ημερών ο δήμος Ηρακλείου θα προχωρήσει στην άρση των ετοιμορροπιών στο συγκεκριμένο κτίριο.

«Με δεδομένη την αύξηση των σεισμών έχουν αυξηθεί οι ετοιμορροπίες ιδιαίτερα μέσα στην παλιά πόλη του Ηρακλείου», δήλωσε στο Creta24 ο κ. Καραντινός και απηύθυνε έκκληση στους ιδιοκτήτες να αποκαταστήσουν τις όποιες ετοιμοροοπίες έχουν τα κτίσματά τους.

«O δήμος Ηρακλείου προχωρεί με ίδια μέσα και παρά την υποστελέχωση σε αρκετές παρεμβάσεις», συμπλήρωσε και ανέφερε πως την περασμένη Παρασκευή έγιναν δύο παρεμβάσεις σε ετοιμόρροπα κτίρια στο κέντρο της πόλης.

Σεισμοί και κρίση εντείνουν το πρόβλημα

Στα συχνά περιστατικά κατάρρευσης ετοιμόρροπων κτισμάτων αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη ο πρόεδρος του ΤΕΕ.ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης.

Ο ίδιος απέδωσε τη συχνότητα του φαινομένου στην επιβάρυνση των παλιών κτιρίων από την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών, την ελλιπή συντήρησή τους σε βάθος δεκαετίας λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της εντονότερης διάβρωσής τους αφού πρόκειται για κτίρια σε μια παραλιακή πόλη.

«Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει το μητρώο ελέγχου του κτιρίου. Θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι ένα πρώτο βήμα για να ξέρουμε ένα κτίριο πότε κατασκευάστηκε, με τι υλικά και τι ελέγχους έχει περάσει», ανέφερε ο κ. Ταβερναράκης σημειώνοντας πως οι παρεμβάσεις οι οποίες κάνουν οι ιδιοκτήτες είναι πολλές φορές επιφανειακές, ενώ παρατηρούνται και περιπτώσεις όπου εξώστες επιβαρύνονται με βάρος από ντεπόζιτα και άλλες κατασκευές.

Ο ίδιος κάλεσε τους ιδιοκτήτες να μην προχωρούν σε απλή επικάλυψη των ετοιμορροπιών αλλά να ζητούν έλεγχο από μηχανικό ώστε να γίνεται όντως αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του κτιρίου ή του σημείου το κτιρίου που έχει διαβρωθεί.

Ο κ. Ταβερναράκης ανέφερε πως όπως είχε προκύψει από την προ διετίας προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Ηρακλείου, τα κτίρια τα οποία είτε ήταν ετοιμόρροπα, είτε είχαν ετοιμόρροπα σημεία ήταν περίπου 750.

Από τον μακροσκοπικό έλεγχο που είχε γίνει είχε προκύψει ποια από αυτά έπρεπε να κατεδαφιστούν ολόκληρα ή τμήματα τους και ποια έπρεπε αν διατηρηθούν.

Ο δήμος σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη προχώρησε στην ανεύρεση και ειδοποίηση των ιδιοκτητών των κτιρίων, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις προέκυψαν προβλήματα λόγω πολλών ιδιοκτητών. Όπως συμπλήρωσε αρκετοί από αυτούς δεν ανταποκρίθηκαν. «Ο δήμος πλέον σε συνεννόηση με την αρχαιολογία θα πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άρση των ετοιμορροπιών»,  κατέληξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα