Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
26.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Οι ποινές στους 23 κατηγορούμενους για εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ναρκωτικών

Πρέπει να διαβάσετε

23 άτομα έκατσαν στο εδώλιο των κατηγορουμένων σήμερα Τετάρτη στο Ηράκλειο, με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ ορισμένοι αντιμετώπιζαν την κατηγορία και της παράνομης οπλοκατοχής.

Από τους επτά βασικούς κατηγορούμενους, οι πέντε καταδικάστηκαν και οι άλλοι δύο αθωώθηκαν, για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και το δικαστήριο μετέβαλε την κατηγορία από διακεκριμένη περίπτωση οργάνωσης και την κατηγορία για διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών, στην απλή της μορφή.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους κατηγορουμένους, μετέτρεψε την κατηγορία από διακίνηση ναρκωτικών σε προμήθεια για αποκλειστική χρήση.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους κατηγορουμένους ελαφρυντικά και επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης, στους πρώτους πέντε βασικούς που καταδικάστηκαν, από τρία έως πέντε χρόνια.

Ποινές από 20-30 ημέρες επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Η αστυνομία είχε εξαρθρώσει την εγκληματική ομάδα τον Οκτώβριο του 2022.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, εγκληματική ομάδα η οποία δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή του Ηρακλείου.

Η ανάλυση του τρόπου δράσης, η εμπεριστατωμένη έρευνα καθώς και η αξιοποίηση στοιχείων από τους αστυνομικούς την προαναφερόμενης Υπηρεσίας είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη έντεκα (11) ημεδαπών κατηγορούμενοι για σύσταση και συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα και για τα κατά περίπτωση αδικήματα της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών και όπλων. Επιπλέον σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα σε ακόμα δώδεκα (12) ημεδαπούς.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιολόγηση στοιχείων, η εν λόγω ομάδα προέβαινε στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, την συγκομιδή και φύλαξη αυτών και στη συνέχεια προμήθευε ποσότητες κάνναβης για την περαιτέρω διακίνηση τους αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Αναλυτικότερα, ηγετικό ρόλο είχε 44χρονος ημεδαπός έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης, ο οποίος παρείχε πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και τη διοχέτευση της σε βασικούς προμηθευτές. Σημαντικό ρόλο στην ομάδα είχε 32χρονος ημεδαπός-συλληφθείς ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την καλλιέργεια των δενδρυλλίων, την συγκομιδή και τη φύλαξη τους. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, είχαν επιμέρους ρόλους προβαίνοντας κατά περίπτωση στην καλλιέργεια των δενδρυλλίων παρέχοντας και κατάλληλο εξοπλισμό και περαιτέρω στην επικοινωνία για τη διάθεση τους και τη διακίνηση σε αγοραστές έναντι χρηματικού ποσού.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες και στοχευμένες δράσεις, σήμερα (11.10.2022) οργανώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου και πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, με τη συμμετοχή αστυνομικών του ΤΕΚΑΜ Κρήτης, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) Ηρακλείου, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, Ρεθύμνου & Μυλοποτάμου, του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας και του Κλιμακίου Αστυνομικών Επιχειρήσεων Σητείας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου φυτεία αποτελούμενη από τριάντα (30) δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι συλληφθέντες όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

 • 587 γραμμάρια κάνναβης,
 • 1 πιστόλι με γεμιστήρα,
 • 4 ζυγαριές ακριβείας,
 • 53 φυσίγγια,
 • το χρηματικό ποσό των 850 ευρώ ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,
 • σιδερογροθιά,
 • μεταλλικό γκλόπ,
 • μαχαίρι,
 • 3 φωτοβολίδες,
 • 66 κροτίδες,
 • 12 κινητά τηλέφωνα και επιπλέον (κάρτες SIM , φορτιστής και συσκευή bluetooth )
 • τετράδιο με ιδιόχειρες σημειώσεις ονομάτων και χρηματικών ποσών

Κατασχέθηκαν 3 αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την διευκόλυνση στη διακίνηση των ναρκωτικών και την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα