Ηράκλειο: Οι λαγοκέφαλοι ήρθαν για να… μείνουν – «Κραυγή αγωνίας» από τους αλιείς

Πρέπει να διαβάσετε

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες ψαράδες της Κρήτης καθώς οι λαγοκεφάλοι έχουν κάνει ξανά την εμφάνιση τους, στα ρηχά των παραλιών.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Ν. Ηρακλείου Μανώλης Ματζαράκης ανέφερε πως εδώ και πολλά χρόνια οι αλιείς του νησιού αντιμετωπίζουν το εν λόγω πρόβλημα. «Είναι πρόβλημα, μάστιγα, που έχει πιάσει το νησί μας γενικά σε όλα τα παράλια από την ανατολική Κρήτη, για να μην πάρω πόλεις και χωριά, αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα. Η λύση όπως είχαμε πει πριν από 6 χρόνια, σε ορισμένες ημερίδες που είχαν γίνει και συμμετείχαν επιστήμονες και φορείς, λέγαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου, διότι οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες, αν δεν έχουν οικονομικά κίνητρα δεν πάνε να κάνουν αυτή τη δουλειά. Διότι το ψάρι είναι μη βρώσιμο, αυτού του είδους η αλιεία θέλει εξειδικευμένα εργαλεία, δεν κάνουν τα συμβατικά εργαλεία».

Σύμφωνα με τον κ. Ματζαράκη, οι λαγοκεφάλοι έχουν αυξηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι παράκτιοι αλιείς δεν θα μπορούν να ασκήσουν την δραστηριότητα τους. «Η πολιτεία και γενικά οι αρμόδιοι πρέπει να το δουν. Ποιος λέει όχι στην επιστήμη; Είμαστε υπέρ τη επιστήμης αλλά με τις μελέτες δεν πιάνονται τα ψάρια. Είχα προτείνει να δοθούν κίνητρα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να καταφέρουμε να κρατήσουμε τους πληθυσμούς μειωμένους ώστε να δώσουμε το χρόνο στους επιστήμονες να μπορέσουν να βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό. Αλλά αυτή τη στιγμή, το πράγμα έχει ξεφύγει. Αυτά τα ψάρια που έπιασα πριν από 2 μέρες τα έπιασα σε 1,5 μέτρο στην Ανάληψη Χερσονήσου και θεώρησα καθήκον μου να τραβήξω ένα βίντεο να το κοινοποιήσω και να πω σε όλο τον κόσμο, να λάβουν μέτρα. Τα ψάρια που έπιασα εγώ ήταν πολύ μεγάλα. Ήταν 5,5 – 6,5 κιλά ψάρια».

Πρόσθεσε δε, πως κατά καιρούς έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά με λαγοκέφαλους τα οποία δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας! «β, έχει μεγάλη γκάμα διατροφής, τρώει τα πάντα. Αν πάμε Ιεράπετρα, Σητεία, Παλαίκαστρο, Κουρεμένο, Γούβες παντού, δεν υπάρχει μέρος να μην έχει τέτοια ψάρια».

Ο κ. Ματζαράκης ανέφερε πως οι αλιείς δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση όχι μόνο για τους λαγοκέφαλους αλλά και για την καταστροφή από άλλα θηλαστικά, όπως τα δελφίνια και οι φώκιες. «Από τη μελέτη τη συγκεκριμένη, είναι γύρω στις 12 χιλ. ευρώ κάθε χρόνο οι ζημιές των εργαλείων των αλιειών συν 4-4,5 χιλ. ευρώ τα απολεσθέντα αλιεύματα διότι το ψάρι αυτό δεν είναι μόνο ότι καταστρέφει το δίκτυο τρώει και το μεροκάματο. Έχω δύο χρόνια να πιάσω χταπόδι και να έχει 8 πλοκάμια. Τρώνε σουπιές καλαμάρια ψάρια, ότι βρει στην τροφική αλυσίδα του ψαριού. Τα χταπόδια έχουν μειωθεί πολύ, τα μεγέθη είναι μικρά, αν πιάσεις ένα χταπόδι μέχρι ένα κιλό θα πάει. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα και πρέπει να λάβουν μέτρα όλοι αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμη αλιεία».

Ένα λογιστικό λάθος τους άφησε εκτός… αποζημίωσης

Την ίδια ώρα, οι παράκτιοι αλιείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, με τις αποζημιώσεις που έπρεπε να λάβουν. «Έχει γίνει μια μεγάλη αδικία πανελλαδικά, από τα 13.360 αλιευτικά παράκτια σκάφη, μόνο τα 7 χιλ. έχουν εγκριθεί από την πλατφόρμα που είχαν ημερολόγια γέφυρα, τα άλλα σκάφη τα έχουν βγάλει εκτός επιδοτήσεως που είναι από το ΕΠΑΛ 3.1.9. πρόγραμμα. Από το Ηράκλειο, τα χαρτιά για να τα καταθέσεις πρέπει να εκδοθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, όποιος έχει τις προϋποθέσεις του έδιναν μια βεβαίωση ότι είναι εντάξει και κάνει την αίτηση του. Απευθυνθήκαμε σε ένα γραφείο λογιστικό που μας είπε ότι υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, έκανε ένα λάθος και μας απέρριψαν την αίτηση που είχαμε κάνει για να πάρουμε τα χρήματα».

Κλείνοντας, ο κ. Ματζαράκης σημείωσε πως στο συγκεκριμένο γραφείο είχαν κάνει τις αιτήσεις τους 8 με 9 αλιείς αλλά και πανελλαδικά είναι αρκετοί ακόμη, που έχουν κάνει κάποιο λάθος στην αίτηση τους. «Εγώ προσωπικά μετά από τηλέφωνο που είχα με την Ομοσπονδία, μου έδωσαν το τηλέφωνο του γραμματέα του κ. Κεδίκογλου, ο οποίος με παρέπεμψε σε μια υπάλληλο και μου είπε ότι μπορείτε να κάνετε ένσταση αλλά η πλατφόρμα θα την αποδεχθεί. Θα κάνουμε την ένσταση αλλά δέχεται την αίτηση που δεν έχει λάθος, αυτό εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα