Τον Καπετάν Μιχάλη ως σύγχρονη κρητική όπερα με την υπογραφή του Δημήτρη Μαραμή παρουσιάζει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στα Χανιά. Το έργο του σπουδαίου κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη αναμένεται να παρουσιαστεί πρώτα στα Χανιά στο τέλος του καλοκαιριού και στη συνέχεια σε όλη την Κρήτη και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο διακεκριμένος συνθέτης Δημήτρης Μαραμής δήλωσε συγκινημένος και ταυτόχρονα χαρούμενος και υπερήφανος για την παραγωγή που είναι βασισμένη στο εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη. «Εκπροσωπεί την Κρήτη για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Η πρόταση μου ήταν ότι το εν λόγω μυθιστόρημα ήταν ένα από τα πιο σπουδαία έργα. Μιλάμε για μια ελευθερία που αφήνει την ύλη γίνεται πνεύμα ο άνθρωπος, όχι απλώς την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού αλλά την απελευθέρωση του ανθρώπου».

Ο κ. Μαραμής, που εργάζεται πάνω σε αυτό το έργο εδώ και δύο χρόνια, επεσήμανε πως πάντα υπήρχε η ιδέα για την έντονη επαφή με το ίδιο το νησί. «Ήταν σαν ο ένας κρίκος να έφερνε τον άλλο. Με τον Καπετάν Μιχάλη πλέον οδηγούμαι σε κάτι που είναι πιο κοντά στον σύγχρονο Κρητικό γιατί Καπετάν Μιχάληδες υπάρχουν τριγύρω μας, όπως και Ζορμπάδες. Οι φοβεροί χαρακτήρες που είναι αληθινοί μέσα στη μυθοπλασία του Καζαντζάκη». 

Από την πλευρά της η σκηνοθέτης Εύα Θεοδώρου, υπογράμμισε πως δίνει την ευκαιρία σε όλη την Κρήτη να ενωθεί. «Πρέπει να συγκεράσουμε το δημιουργικό με το ζήτημα της παραγωγής. Προχωράμε σε καλούς ρυθμούς και όσο για τη συνεργασία μου με το Δημήτρη δεν έχω αμφιβολία ότι θα πάει καλά. Βλέπω πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει τη δουλειά του. Είναι ένα σπουδαίο έργο. Είναι γεμάτο τραγικά δίπτυχα, τα περισσότερα πρόσωπα είναι μοιρασμένα ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Θα έλεγα όμως ότι είναι ανθρώπινο». 

Το έργο, θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 2021, στους τέσσερις Δήμους της Κρήτης, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο και θα συνεχίσει το ταξίδι του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όπως και στο εξωτερικό, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.