Το Plan B στο τοπικό ΕΣΥ προβλέπει την αύξηση, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Κρήτης σε περίπτωση εκτόξευσης του αριθμού των διασωληνωμένων.

Την ίδια ώρα φαίνεται δεν υπάρχει πρόβλεψη αλλά και τα χρονικά περιθώρια για τη στελέχωση των μονάδων με εξειδικευμένο προσωπικό.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA o επίκουρος καθηγητής νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος νοσηλευτών Κρήτης Γιώργος Κριτσωτάκης.

«Υπάρχει όντως σχεδιασμός για την αύξηση της δύναμης των ΜΕΘ. Που θα βρεθεί το νοσηλευτικό προσωπικό να στελεχώσει τις νέες κλίνες;» αναρωτήθηκε ο κ. Κριτσωτάκης εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τη στελέχωση των ΜΕΘ.

«Απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να εργαστούν στην υγεία, είτε στο ΕΣΥ είτε στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται ήδη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης εξέφρασε την ανάγκη αποσυμφόρησης των δημόσιων νοσοκομείων.

«Πρέπει να αποτρέψουμε τη ροή των ασθενών στα νοσοκομεία. Τα Κέντρα Υγείας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ. Ήδη έχουν γίνει δεκάδες τεστ σε κέντρα υγείας στην ενδοχώρα τα οποία θα γινόντουσαν σε νοσοκομεία επιβαρύνοντας το τοπικό ΕΣΥ», σημείωσε ο κ. Βαβουρανάκης.