Από το πρωί του Σαββάτου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου έχει ενταχθεί στο «κόκκινο» σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Παρασκευής κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αντιπρόεδρος των Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης, ανέφερε πως εκδόθηκαν δύο ΦΕΚ, που αφορούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι και την Δευτέρα 8 Μαρτίου.

Η ένταξη της Π.Ε. Ηρακλείου στο «κόκκινο», σημαίνει … απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18.00 το απόγευμα, το λιανεμπόριο λειτουργεί με click away με εξαίρεση την ένδυση, την υπόδηση και τα βιβλιοπωλεία που λειτουργούν με click inside. Τα κομμωτήρια, τα καταστήματα μανικιούρ – πεντικιούρ συνεχίζουν να λειτουργούν με ραντεβού ενώ τα σχολεία σε όλα τα επίπεδα συνεχίζουν τα μαθήματα τους δια ζώσης, εκτός από τα Λύκεια. Ωστόσο μέχρι το μεσημέρι σταματούν όλες οι σχολικές δράσεις. 

Οι εκκλησίες σε όλη την Π.Ε. λειτουργούν με 9 άτομα, η εστίαση παραμένει κλειστή ενώ βρίσκεται σε ισχύ η λειτουργία των εστιατορίων στα ξενοδοχεία προκειμένου να σερβίρουν τους πελάτες τους. 

Την Κυριακή, σύμφωνα με το ΦΕΚ, υπάρχει καθολική απαγόρευση. Δεν λειτουργεί τίποτα εκτός τα φαρμακεία ενώ όσον αφορά τα βενζινάδικα υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στην Π.Ε. Ηρακλείου καθώς δεν υπάρχουν εφημερίες όπως παλιά.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στο ΦΕΚ. 

Όπως αποκάλυψε ο κ. Παπαδάκης, τις προηγούμενες ημέρες η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Άννα Ψαρουλάκη, ανέφερε πως μετά την μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε στα λύματα, υπάρχει νέα αύξηση του ιικού φορτίου των λυμάτων στο δήμο Ηρακλείου. Στο Ρέθυμνο μικρότερη, ακόμη πιο μικρότερη στα Χανιά ενώ μείωση υπάρχει μόνο στο Λασίθι. «Το Ηράκλειο ήταν χαρακτηριστικό. Πρέπει τα μέτρα που αναλύουμε να τα πράττουμε. Όχι μόνο να τα εξηγούμε». 

Τέλος, ο κ. Παπαδάκης, πρόσθεσε πως πρέπει και για φέτος να ξεχάσουμε την Τσικνοπέμπτη. «Αν η όποια δράση μας πέρσι είχε αποτελέσματα, φέτος πρέπει να δράσουμε ακόμη περισσότερο».

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ.